torsdag 30 juni 2022

Sommarvärme Och Äntligen Regn ...

 Vilken härlig värme vi har fått. Kanske lite för varmt, det tycker min 94 åriga mor, som dessutom åkt på en riktig förkylning. Tack och lov är hon på bättringsvägen och jag hoppas hon kan komma ut till oss snart. Här i trädgården finns det skugga på olika platser att sitta på. Bara att ta med sig en stol och sätta sig under den stora Linden.

  

som snart blommar och vi kan skörda Lindblommorna och torka för att användas till gott te.

Jag hade längtat till den här dagen då det utlovades regn, för då tänkte jag plantera om lite blommor och även sätta en ros. Började tidigt i morse, rosen kom i jorden och Petunierna blev omplanterade till större krukor, 20 liters. Med facit i handen blev det ännu en dag med sol och ett och annat moln. 

Passade på att klippa Vindruvsrankan som har skjutit ut långa skott, upp mot fönstret.

Det blev en stor hög av grenar och nu kan man se de små små klasarna.


Eucalyptusvide trädet som såg så fint ut efter vintern, fick sig en köldknäpp i mitten av maj. Bladen hade krullat ihop sig och blivit bruna under natten. 
Trodde inte att trädet skulle klara sig men tänk så fel jag hade. Nu kommer de fina bladen och trädet ser ut att klarat sig ändå.

Planterade om Rondellpetuniorna som jag dragit upp från pytte små frön, minsta frön jag sett.  Hade pincett när dom skulle läggas i jorden första gången. Nu var det dags att flytta över plantorna till stora 20 liters hinkar, som först fick ett par borrade hål i nedre kanten så överflödigt vatten kan rinna ut. Egentligen är jag inte förtjust i Petunior då bladen känns klibbiga och luktar inte speciellt gott. Men jag har sett så fina bilder på just denna sort och tänkte Ja varför inte, man kan ju pröva.
Det är alltid roligt när perennerna överlever och växer sig större, som denna Stjärnflocka. Just när jag skulle fota, kom en Humla och satte sig.
Pionerna blommor så fint och när det pratades om regn tog jag in flera stycken som sprider en ljuvlig doft inne. Regnet förstör pionerna men inget regn i sikte, ännu.

Schersmin busken doftar ljuvligt.
Rosen är också vacker, minns inte vilken sort det är.
Björnbärsbuskarna har börjat blomma
Fingerborgsblomman har slagit rot lite här och där i år.

Den här blomman har många beundrare på stjälken.
Med andra ord väldigt många bladlöss, som bara var på en blomma.
Squashen har börjat blomma med sina knalligt gula blommor.
***
Fyller på med lite bilder och i natt har regnet kommit och det duggar lite lätt nu på morgonen, äntligen.
Lite Trädgårdskonst eller rostigt skrot som maken säger hihihi
Här kan de små insekterna landa på stenarna för att dricka lite vattenMangold är gott men jag planterar den för att den är dekorativ med sina röda stjälkar och fina ådriga blad. Hade dom i grönsakslandet under tiden vi varit borta och i förrgår flyttade jag dom till rabatten där dom ska vara. Kanske att dom klarade flytten, ser fortfarande lite slokiga ut, hoppas regnet gör sitt jobb nu.
Lavendeln, som är typ 10 år och som klipptes ner ordentligt i våras, egentligen lite för hårt men det gick av bara farten. Har kommit igång med många nya skott, trodde den var helt slut. Men se den har kommit med nya skott från de kraftiga vediga grenarna.
Pelargonerna blir inte fina efter regnet, blommorna blir lätt bruna och klibbar ihop sig.
Visst är Daggkåpan vacker med sina vattendroppar i bladen.
Det märks att vi varit borta nästan 4 veckor. Här har Myntan mer eller mindre tagit över. Jag har rensat, givit bort, tagit in och torkat, kokat te och även en Mojitos. Och det syns knappt att det rensats hahaha.
Vi sådde lite gräsfrön innan vi åkte iväg och det tog sig också ordentligt hahaha Rena djungeln fast det blev bra när det blev klippt.
En rundvandring  i trädgården. 

Kram Yvonné
8 kommentarer:

 1. Er trädgård är verkligen mysig och den här årstiden då det är blomningstid för de flesta växter kan jag verkligen sakna hus och trädgård…
  Igår när vi spelat på Tönnersjö kom Catarina och Lars Hultman så vi pratade med dem innan vi for söderut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det härligt med trädgården alltid, även om det blir extra mycket jobb när man kommer hem. Snart är vi på banan med allt rensande hahaha
   Kul att ni träffade Hultman, ja det är ju deras fina hemmabana.
   Kram

   Radera
 2. Oj vilka fantastiskt fina växter ni har! Härligt med trädgård när man får skörda frukterna och inte bara rensa ogräs...
  Måste säga att jag längtar, men bara lite och ibland, tillbaka till vårt hus i Värmdö. Här uppe är det vackert, men klimatet är inte det bästa för grönsaker. För det mesta är det för kallt, men just nu håller vi på att få värmeslag...ryssvärmen som har smugit sig in. Längtar till Svalbard, dit vi har planerat en resa från Tromsö...men så var det ju det här med SAS!?!
  I morgon vet vi och tummarna hålls!
  Ha det gott, skickar en sommarkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo ni har också fått det riktigt varmt nu. Men så spännande med Svalbard. Vet att vi maken och jag pratade om det när vi var uppe i NordNorge, att ta flyget över men det blev inte så. Kanske man borde haft lite framförhållning. Ser fram emot lite bilder därifrån. Trevlig resa.

   Radera
 3. Härliga bilder! Vi har förstått att det varit väldigt varmt i Sverige också. Vi har haft över 30 grader vissa dagar och då är det lite väl hett tycker jag. Som tur är varierar det. Idag har vi lite svalare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har verkligen haft det varmt och värmen verkar hålla i sig, i alla fall idag. Det nämns att regnet kommer i veckan.

   Radera
 4. Oj vad blommor du har som behöver vatten. Jag hade stora ytor med nysått gräs och det har varit en kamp med vädret i sommar. Nu vattnar jag nästan dygnet runt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vattnar inte gräset, bara blommor och grönsakerna som får sig en skvätt på kvällen eller morgonen. Resten får bli som det bli, annars går det ju åt väldigt mycket vatten och vi har ingen egen brunn.

   Radera