tisdag 3 december 2019

Gambia Del 6 ...

Sista dagen i Gambia, vi skulle bli hämtade först 17,30.  Tillbringade dagen på stranden och gick bort till fruktståndet där vi handlade av Maria. Oj oj det var viktigt att hålla sig till en och samma frukttjej. Det blev vi varse, då vi hade pratat med en den första dagen men inte handlat. När vi någon dag senare skulle beställa blev det ett väldigt tjattrande kvinnorna emellan, vem av dom, som hade pratat med oss först. När dom hade rett ut det var det Maria, som blev "våran" frukttjej hahaha
Tjejerna hyr plats av staten och får på så sätt sälja på stranden. Ibland köpte vi från stranden och vi gick även bort till deras fruktbar. Lite kul att se hur dom hade det där också. 
Jag ville pröva deras tygknyten till huvudet för att bära fruktfaten, men ingen av oss var speciellt duktiga på att balansera. Såg inte någon framtid för mig som frukttant på stranden hahaha
Ja det blev till att packa väskan och invänta bussen i stället.
(klicka upp för större bild nere i högra hörnet)
 Engelska är deras huvudspråk till skillnad mot i Senegal, som är franska. Fast sedan finns det många olika stamspråk. En av flickorna i receptionen lärde oss några fraser på Wolof, som vi använde oss av, vilket var lite roligt att kunna säga Tack vilket heter Jerejeff. 
Ja så var stunden inne för hemfärden och flickan i receptionen på hotellet fick min klänning och tre par skor. Hon satte på sig det ena paret direkt och vart jätteglad. 
Om vi kommer tillbaka, har vi bestämt att vi ska gå på marknad tillsammans och köpa tyg hahaha
Vi delade ut lite av våra saker till andra i personalen också, hade vi bara tänkt på det innan, hade vi kunnat tagit med barnbarnens avlagda kläder leksaker osv. 
Nu vet vi och ni, att det är uppskattat, ifall det blir en nästa gång.


Incheckningen gick förhållande vis snabbt och sedan satt vi på plats och upp i luften.
Frankrikes kust lyste långt där nere.
 Solens första strålar visade sig senare.
Däremot var det inte lika fint när vi fortsatte hem med bilen, usch vilket trist regnväder.
Nu får vi minnas alla de härliga dagarna vi har haft i sol och värme.

Kram
Yvonné
9 kommentarer:

 1. Ett stort, varmt och hjärtligt tack för denna resa. Känner att när jag läser det här så är det som för 45 år sedan.Vi hade då pennor och barnkläder med och lämnade en del av våra kläder när vi åkte hem.Även detta med frukttjejerna känner jag igen.
  Ja, så vackert har det inte varit hemma men man kan leva länge på fina och varma minnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, roligt att du följt med och fått se hur det är idag, inte stora förändringar direkt. Vissa saker förblir vad det alltid har varit, såsom frukttjejerna. Vi hittade en butik där och handlade papper o pennor till en flickornas lilla pojke.
   Just nu är det soligt här hemma och lite av den vita snön ligger kvar.

   Radera
 2. Vilken härlig vecka ni haft och mycket har ni hunnit med.
  Tack för att vi fått följa med och fått uppleva lite av Afrikas härliga atmosfär, inte utan att vi längtar söderut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod kul att ni läst vad vi har varit med om och kanske att ni åker dit.

   Radera
 3. Men så snällt av er att dela med er av erat som dom så gärna ville ha. Det var gulligt gjort av er. Kramizar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade man bara tänkt till, så hade man kunnat tagit med sig mer hemifrån. Nu blev det sådant som vi hade och passade dom, som mina tre par skor.
   Kramizar

   Radera
 4. Härliga dagar, upplevelser och bilder! Har läst om ert Gambia och jag blir riktigt sugen på att åka dit. Då tar vi med oss kläder, jag lovar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att du följt med oss och det låter bra att ni tar med er något, ifall ni reser dit. Barnen bad om skolböcker i stället för godisar. Vi köpte även block pennor och kritor i en lite butik och gav bort. Man kan inte ge till alla men man kan ge till några.

   Radera
 5. Oj vilken spännande resa ni varit på. Kul att jag kunde inspirera dig att göra några julkort i år, trots att du inte tänkt det.

  SvaraRadera