tisdag 25 september 2018

Jukkasjärvi Kyrkan Ishotellet Del 5 ...

Innan vi lämnade Kiruna, blev det ett besök på
Cafe Safari
Riktigt gott med en gofika, min väninna Lena hade tipsat oss om detta och kan rekomendera det stället, fanns mycket smarrigt där.

Vi rullade iväg mot Jukkasjärvi som ligger 17 km öster om Kiruna.
När vi tagit av på vägen mot Jukkasjärvi, övernattade vi vid Laxforsen. En rastplats vid Torneälv
N67 51 21  E20 31 33. 
Vi har sett hela vägen när vi kört från Riksgränsen, att det är väldigt lite vatten, i Torneträsk som i Torneälv. 
Det är svårare att fiska när det är så här lite vatten.
Följande morgon åkte vi fram till 
Jukkasjärvi, som betyder mötesplats på samiska.
Vår vänner E-BoS som befann sig i Moseldalen och hade varit här uppe för ett antal veckor sedan. Dom hade sett ett par fina koppar/muggar i butiken vid Sameviste, framme vid kyrkan. Ja ibland så ångrar man sig att man inte köpte det man såg. Självklart gick vi dit och handlade det som stod på deras önskelista hihihi
I Sameviste finns även utomhusutställning om samisk kultur och renar i en inhägnad, om, man nu mot förmodan inte, ser några renar på vägen! 
Där träffade vi ett italienskt par, i övre medelåldern, som kört med detta ekipage från Rom, 450mil hittills!
Dom frågade oss just Var kan man se renar? Vi visade våra bilder och sa att dom ser man utmed vägarna, men dom finns även här på Sameviste, vilket dom blev jätteglada för.
 Ett cafe med en härlig eld, som i en kåta, där röken steg upp igenom hålet i taket.
Trots att vi har varit här tidigare, blev det ett besök i kyrkan, som är Lapplands äldsta kyrka och där  Bror Hjorts altartavla i trä finns.Det finns ett problem i Jukkasjärvi och det är parkeringsplats för husbil. Det var skyltat med P för husbil och vi åkte dit, det var snett mitt emot Ishotellet. Där stod en skylt om 350:- för övernattning, vilket vi inte skulle göra, men vi ställde oss där ändå medans vi gjorde besöket i byn. 
Rätt eller fel, vet ej?

Ishotellet
det besökte vi också för ett antal år sedan, Hmmm det var visst 6 år sedan, ser jag här på min egen blogg,  2012 september!
Då var allt stängt för säsongen eller rättare sagt smält. Vi såg endast några isklumpar, som ramlade ut ur ett hål i väggen där själva istillverkningen var.
Nu var det något helt annat.
För två år sedan började man med att ha Ishotellet året runt, det som kallas 365.
Vilket innebär att man kan boka ett -5gradigt rum när man så känner för det. Kanske hade varit något i sommras när det var som varmast hihihi.
 Vi löste dagbiljett för att gå in och titta, även en guidning ingick. Dagbiljett innebär att man kan gå ut och in hur många gånger man vill. Kanske man behöver gå ut och tina upp eller om kameran ger upp i kylan! 
Priset för det besöket, varierar beroende på vilken tid på året, även om du är senior/vuxen, barn upp till 15 år tror jag var gratis.  
Jakob betalade 200:- medans jag 295:-
 Nu behöver inte ni som läser på bloggen, betala en enda krona eller känna av kylan, utan det är bara att hänga med oss in.

 Valde att använda en stor cape, det fanns även stora handskar till låns. Tänk även på att ha varmt på fötterna, det är is snö på marken!
Dörren delade på sig och kylan slog mot oss.

 Alla rummen har nummer namn och konstnärens namn
Från klockan 18 har man tillgång till rummen och kan bli "nerbäddad". Kan bli en väldigt lååång natt om man inte kan sova, inte är då jag van att lägga mig klockan 18!
 Detta rum var väldigt vackert.

Vissa av rummen har en dörr och där bakom finns ett varmt rum, toalett dusch även bastu.


 De andra rummen har gemensam toalett osv.
 Figurer som är vita, är gjorda i snö Medans det genomskinliga är huggna ur isblock.
Det här var ett rum, som jag skulle kunnat tänka mig att sova i.
Medans detta rum skrämde mig med alla de stora figurerna, säkert 2,5 meter höga, hua.
 Naturligtvis finns en Isbar
 Glasen är också i is från Torneälv.
Vi fick en rundvandring utomhus. där han berättade hur dom börjar bygga upp vinterhotellet i slutet av oktober, när väderleken blivit stabil nog. Då sprutas det ett tjockt tjockt lager snö, med hjälp av snökanoner på stora formar, som ser ut så här. 
Formen lossas i exakt rätt tid och flyttas fram och så bygger man vidare. 
Vinterhotellet innehåller 35 rum, totalt 55 rum vintertid.
Blev även ett besök där isen tillverkades förvarades.
Där fanns isen som gjordes i ordning i våras, för att kunna användas redan nu när vinterhotellet ska börja byggas upp. Dessutom leveraras isen till olika platser runt omkring i världen för olika evenemang. Även Isbaren i Stockholm behöver ny is ibland.
Blocken väger 2 ton.Kram 
Yvonné10 kommentarer:

 1. Visst är det fint i Jukkasjärvi och ishotellet. Vi var ju också där för några veckor sedan :-) Kramiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det fint och väldigt duktiga konstnärer.
   Kramiz

   Radera
 2. Otroligt vackert och häftigt men nog har man det skönare (och varmare) i husbilen :D
  Kram

  SvaraRadera
 3. Visst är det vackert i Jukkasjärvi och kyrkan är så läcker.
  Det har hänt en del på Ishotellet sedan vi var där 2012.Då fanns ett par rum sparade som museum.
  Det mest bestående minnet är att vi stoppade ett par isglas i husbilens frys. Dessa togs fram rill en kvällsdrink vid Björkliden, solen sken och det var en härlig kväll, men så bråttom vi fick att sörpla i oss drinken innan den försvann genom botten på glaset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi var också där 2012 men då fanns inte ett spår av något ishotell. Det var kul att få se allt nu. Förstår att isglasen smälte snabbt i solen hihi
   Kram

   Radera
 4. Jag har återkommit genom åren till Jukkasjärvi. Första gången var 1973. Mina barns far kom från Gällivare. På ett sett tyckte jag bättre om stället då än nu. Då var där sameskola och äldreboende. Kyrka och hembygdsgården och andra hus fanns på plats. Utveckling är bra och ishotellet har gett mycket inkomst till bygden. Jag har inte sett ishotellet, sen det är öppet året runt. Hoppas kom upp och se det till nästa sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyrkan och hembygdsgården finns ju kvar, hur det är med sameskola och äldreboende vet jag inte. Ni får ta er en tur dit upp och titta till allt.
   Kram

   Radera
 5. Ishotellet måste varit en upplevelse utanför det vanliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, det var intressant att få se vad dessa duktiga konstnärer lyckats åstadkomma. Att övernatta där, nej tack inget för mig.
   Kram

   Radera