lördag 30 september 2017

Kopparbergs Marknad ...

Bryter av våran Finlandsresa med ett inlägg om 
Kopparbergs Marknad
som är en av Sveriges största Knallemarknaderna med upp emot 125 000 besökare. Hur många Knallar det är, vet jag inte men väldigt väldigt många var det.
Eftersom jag var ledig fredag passade denna utflykt bra och vi skulle möta upp våra vänner. Vi åkte dit redan på torsdags eftermiddag, eftersom marknaden skulle börja en dag tidigare, i år.
(Vad vi inte visst då, var att den info inte var rätt läst, själva marknaden började som den alltid gjort, idag lördag och fortsätter imorgon söndag. Igår fredag kväll öppnade Tivolit.)
***
Torsdag eftermiddag/kväll var en fin kväll och vi gick in till orten, 1km, för att se hur förberedelserna pågick.


Det fina Tingshuset
 med ett rejält hänglås

Vi satt ute och grillade till det blev sent. Snart är det Oktober och man kan njuta ute på kvällen, mysigt.

***
Fredag morgon gick Jakob in en sväng i skogen och kom tillbaka med 12 stycken kantareller. Det finns mycket svamp men inte några ätliga. Man får vara glad för de man hittar.
Gjorde oss redo och gick in till orten.
Gissa om vi blev vi mer än snopna när vi kom fram och det inte fanns några stånd, det såg lika dant ut som kvällen innan! Nu var inte vi de enda som bara hade läst den feta stilen och trodde att marknaden var redan på fredagen hahaha.
Vi fick en trevlig dag i en nästan folktom ort med besök i den gamla Ljusnarsbergs kyrka från 1635. Det är en träkyrka med rödfärgade träspån, väldigt fin både utanpå och inuti med fina målningar.

 Ett ljus tändes för min Far.


Ett litet krukmakeri hittade vi också fram till.

Och naturligtvis blev det kaffe och bakelse på ortens konditori.
Det kom in en man efter att vi satt oss vid bordet. Han kom fram och ställde ner sin kopp hos oss och sa: jag sätter mig här där det finns någon att prata med. Bra initiativ av honom, och vi hade en trevlig pratstund tillsammans. 

På kvällen tog vi ytterligare en vända in till orten.
Man kan aldrig ha för mycket reflexer på sig eller hur? Jakob tog sin reflexjacka som syns väldigt bra när bilarnas ljus träffar honom.
Nu blev det till Tivolit som hade öppnat.
Hua ligen vilka otäcka karuseller det finns. Snurr snurr och upp och ner snurrar det. Inte ser dom som åkt, påverkade ut när de kliver av. Själv skulle jag nog vara både grön och vit i ansiktet. Vilket naturligtvis aldrig kommer hända, eftersom ingen kan få mig till att åka något dyligt.

***
Lördags morgon gick vi iväg in till marknaden redan vid 9-tiden. Bilar kom i långa rader.
På vägen dit stannade vi och pratade med en kvinna som kom ut från skogen med sin hund. Både kvinnan och hunden var andfådda och uppe i varv. Dom hade sprungit ut från skogen, då dom hade sett en stor brun björn!
Vi träffade på en polis som vi informerade om björnen.
.
Jakob och jag hann gå en snabbrunda på en liten del av den stora marknaden. Nu var det folk och mer blev det. Det fanns stånd med kläder, skor, plånböcker i kalvskinn, får och renskinn, skinntofflor, strumpor, korvar, knivar, godis och cocosbollar osv osv osvEn fin gammeldags marknad inne på den Stora Gården (så här såg det ut dagen innan då de byggde upp stånden inne på gården.)
Marknadsdagen med folkdans och kålsoppa som kokades i stora kastrullen.


Där bakades även bröd

***
Tyvärr blev det bara dryga timmen för oss på marknaden, jag börjar jobba klockan 15. Vi hann dock handla lite saker som stått på våran "önske-lista" hihihi
Fler husbilar hade kommit när det var dags för oss att åka.
Där vi stod parkerade, är det skyltat till Träningsspår, utmed raksträckan till Kopparberg från Skinnskatteberg. Därifrån fick vi gå 1km fram till orten/marknaden.

Kul att ha fått en liten skymt av den och gärna ett nytt besök nästa gång.
Med tanke på att vi mötte km långa rader/köer med bilar som var på väg till marknaden, förstår jag absolut inte vart alla kan parkera?
Gå på marknaden när den öppnar, är att rekommendera. Våra vänner som stannade kvar, berättade att när klockan var 14, gick det inte att gå pga allt folk.

Kram
Yvonné

14 kommentarer:

 1. Ni ser ut att ha haft det trevligt. Bra att vädret var med er också så ni kunde sitta ute och må gott tillsammans :) Bra att ni hann med listan med önskningar och synd bara att jobbet måste inkräkta ledigheten för er. Kramiz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kunna sitta ute så sent som vi gjorde i slutet av september var härligt. Väldigt synd att det var arbetshelg just nu men men
   Kramizar

   Radera
 2. Oj, vilken Bamsestor marknad och vilken fin kyrka. Detta lägger vi på minnet!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är inte några vana marknadsbesökare men det här såg vi var stort.
   Kram

   Radera
 3. Kenneth Risberg1 oktober 2017 08:25

  Kan inte riktigt komma på var ni ställde upp era husbilar, kan inte placera var den grusplanen ligger?
  Känner väl till Kopparberg och marknaden då jag både bott och jobbat i trakterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kenneth jag har lagt in koordinaterna i inlägget nu, hade glömt bort den bilden. Det är en parkering in till Träningsspåret, från Skinnskatteberg.
   Kram

   Radera
  2. Kenneth Risberg3 oktober 2017 13:58

   Tack för det, då känner jag till platsen eller vet vart jag kan åka. Kanske vi ses där nästa års Kopparbergsmarknad?

   Radera
 4. Fina hus! Men oj vad snopet att upptäcka att det inte fanns några stånd, haha. Tur att ni fick se dem till slut! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi blev riktigt snopna hahaha
   Kram

   Radera
 5. "Gammel-väla" marken är nog den del som är mysigast om det är som det var förr, men det var ju några år sen vi var där
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där var det genuina hantverket silversmide osv Synd att vi inte hade tid att se allt
   Kram

   Radera
 6. Den marknaden har vi aldrig vart på,mest Rättviks o Orsas!

  Ha det gott......RegnKram

  SvaraRadera
 7. Mysigt med marknader, åtminstone såna som har lokala inslag.

  SvaraRadera