torsdag 7 september 2017

Finland Del 3 Lahtis ...

Nu ska jag se om det lyckas bättre med uppkopplingen då vi är hos min väninna, mitt i Finland, Iisalmi.

Fortsätter med Lahtis och backhoppningen, som var intressant att titta på.
Underbacken är riktigt brant, skulle aldrig våga mig på ett hopp.
Bredvid ställplatsen fanns en fin park med fontäner. 

Klockan 18 började musik spelas ur högtalare och fontänen skulle följa musiken, var det nog tänkt.

En bit utmed hamnen hade ett tivoli ställt upp sina karuseller och där var det full fart.
Tänker på säkerheten på ett sådant här rullande tivoli. Naturligtvis måste det kontrolleras men inte skulle jag våga åka dessa karuseller som monteras upp och ner hela tiden. Eller så är det säkrare än de som är på ett och samma ställe.
Vi höll oss kvar på marken och tittade.

Ungdomar med stora 1,5 liters fanta/cocacolaflaskor, somliga satt på bänken och blandade ihop en vodkadrink i apelsintetran. Andra hade flaskan klar i bakfickan. Eller mannen som kom med sin cykel och satte sig på bänken och plockade fram två glas och slog upp ur sin flaska, för att ta en skål med sig själv.
Så länge vi var där såg vi ingen som raglade omkring och ganska många ordningsvakter var det.
***
Vi hade hört att finländare är lite si så med att vilja prata, när man kommer till en ställplatser. Våran granne vi fick, pratade mer än gärna och på lite knaggig engelska. Vilket var roligt. Ju senare kvällen blev, desto svårare var det att förstå honom och han oss. Han såg till att värma sig med stark dryck, därav språkproblemet. Dagen efter var han väldigt tystlåten och hejade bara hihihi.
***
Vi hade verkligen första parkett när det var dags för solnedgången.
Såå fantastiskt vackert.

Vid 22-tiden blev det ett vackert fyrverkeri ute på sjön.


Överallt tycks det firas Finlands 100 år.

Följande morgon gick vi ytterligare en sväng utmed kajen, bort till konserthallen där det skulle vara Sibelius konsert.

Vi kunde gå in och titta på den fina hallen innan konserten började. Timmerfabrikens byggnader, som hade varit där långt tidigare, hade man bevarat och byggt in i denna konsertbyggnad. Mycket fint gjort. Allt gjort i trä, en vägg var helt täckt med bark. 


                                                          Därifrån rullade vi vidare. 
Gjorde ett stopp efter staden Lappeenranta, vid Finlands längsta kanal, Saimann Kanava, som går ända in i Ryssland. Hade läst om en båtur genom många slussar och en rundvandring i den ryska staden Vyborg. När vi pratar med slussvakten så berättar han att vi får vänta till på torsdag för att åka med den turen. Här fanns även ett museum. Vid sådana här platser är det fint att övernatta på men vi åkte vidare.Kom fram till Imatra där vi svängde av på väg 438 norr ut. 
Finlands stora vägar är raka fina, lite trafik och många många hastighetskameror på alla möjliga platser. Stora gulsvarta skyltar talar om att det kommer kameror.
Hastigheten är 60 80 100 fram och tillbaka.
Däremot är det väldigt dåligt med parkeringar. Vilket vi hade fått info om från Rantamor. Vill man stanna gäller det att ta första platsen, för man vet aldrig, när nästa kommer.
Väg 438 var en mindre väg och ännu mindre trafik än tidigare. 
Vad som finns mer av är SKOG. Jösses sååå mycket skog, har aldrig sett så mycket under hela mitt liv, känns det som. Var var alla de 1000 sjöarna? Jo dom var skymda av skogen hahahaha
Så kom den där fina parkeringen som låg precis bredvid sjön och vi svängde in och parkerade för kvällen.Kyrkan låg uppe på en ås, på andra sidan vägen och vi gick dit. Tyvärr stängd. 
 Vi fortsatte på grusvägen och där fanns lingon i mängder.
  Lika mycket skog, lika mycket lingon fanns det där. Jakob hade plastpåse i fickan och i ett nafs fylldes den. Mycket hamnade i min mage också, dom var söta och goda. Hittade hela 4 stycken kantareller. Det blev kött svamp och lingon till middagen och vispgrädde med lingon.Även här en vacker solnedgång

Följande morgon kunde vi inte låta bli att gå upp i skogen igen.
 Det blev runt 4 liter.
En bit ifrån där vi övernattade fanns en allt-i-allo butik
Där såldes då allt från brädor cement bensin rosor engångsartiklar osv osv + att det var ett cafe.


De första dagarna körde vi så här.

Kram
Yvonné


5 kommentarer:

 1. Fina bilder med vackra solnedgångar!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid fint med solnedgång Fast ikväll ser vi ingen pga duggregn
   Kram

   Radera
 2. Visst är det hissnande att se på höjdhopparna!! Skulle aldrig ens tordas stå där uppe . Ni verkar då hitta platser för natten att sova på..mitt i skogen :-) Sen är det bara så magiskt med solnedgångar :) Ha det fortsatt fint. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det vackert när himlen ändrar färg.
   Kramizar

   Radera
 3. Vackra solnedgångar. Många små byar, mycket skog och sjöar. Vi fricampade för det mesta när vi reste i Finland. Tyckte bara att vi träffade på positiva människor, men ibland ville de inte prata engelska.Saima kanal traska vi utefter och följde en slussning med ett stort ryskt fartyg.

  SvaraRadera