lördag 12 augusti 2023

Falbygdens Ost Och Varnhems Klosterkyrka ...

 Nu ska jag fortsätta och berätta om våra dagar tillsammans med B-M och Lars, som skriver på bloggen med namnet: http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/.

Efter god natts sömn utanför deras hus, gav BM och jag oss iväg till Falbygdens Ost, i Falköping. Det är en butik som man bara måste besöka, i alla fall om man tycker om ost. Vilket vi gör, Vad vore livet utan ost hihihi.
Butiken ligger utmed Göteborgsvägen, intill en rondell, med stor parkering så det är enkelt att parkera. Fanns även särskilda platser för husbilar.
Den här dagen skulle det köpas ostar till priser i den kommande golftävlingen.

Är man hungrig när man går in, kan man provsmaka på mängder av olika ostar. Vilket vi båda gjorde. Svårt att välja men vi hittade några favoriter. Till saken hör att det blev en hel del ost till mig också.  Trevlig kunnig hjälpsam personal, alltid ett plus.




Olika sorters oljor kex och andra tillbehör 
Godis och lemonad

I ett rum intill, fanns det presentartiklar, lite ljusstakar handdukar osv. 

***
Sedan blev det en utflykt till Varnhems klosterkyrka och Kata gård. 
Lyxigt att ha egen guide i BM som har bott 30 år i Varnhem och kunde berätta både ett och annat.

Vi började vid den vackra planteringen. Dahliasällskapet odlar här tillsammans med Skara kommun och Varnhems kulturmiljö. Dahliorna fick sitt namn efter Andreas Dahl som var född 1751 i Varnhem och blev Carl von Linnés lärljunge i Uppsala år 1770.
En fin Dahliaplantering med 49 olika sorter.
Skulle vilja visa alla 49 sorterna men det räcker med några sorter. 
Ett häfte fanns att ta i en låda med karta över odlingen, så man vet vilken sorts blomma det är. Dessutom fanns små lappar nerstuckna i jorden.







Så var det dags för ett besök i den pampiga Klosterkyrkan. Kyrkan som BM har varit med och haft lucia skolavslutningar osv. 



Klosterkyrkan är väldigt fin på utsidan med sitt stora lökformade torn som jag tror är klätt med fjällpanel. Yttermuren som är stadgad med kraftiga strävpelare. En väldigt fin kyrka.

Det finns mycket att läsa, här är en länk av många Varnhems_klosterkyrka.

När man kommer in i kyrkan, möts man av detta.


Det första man ser är Birger jarls grav.
Omkring år 1210 föddes Birger Magnusson i Östergötland. År 1247 blir han jarl, kungens närmaste man. Jarl, var en titel i medeltidens Europa som motsvarande hertig. Mannen som skapade det första svenska skatteväsendet, upprättade lagar, byggde borgar och anlade städer. Grundade Stockholm år 1252 och dog år 1266.
Där vilar Birger jarl till vänster,  med sonen Erik till höger och i mittens hans andra hustru, danska änkedrottningen Mechtild.


År 2002 blir det en gravöppning då man kunde säkerställa att det var Birger jarl, som vilar där i. 

Birger jarls konsolhuvud i sandsten, ser man på längst ner på vänster sida av pelaren. 


Även Magnus Gabriel de la Gardie med hustru vilar också i Varnhems kyrka.


Kormattan, vävd av textilkonstnären Agda Österberg 1891-1987. Det var en väldigt fin lång matta, Livsvandringen. Hon var verksam ungefär, samtidigt som en annan svensk textilkonstnär Märta Måås Fjetterström. 
Vilka fantastiska kvinnor det var som gjorde så vackra saker. Undrar om dom träffades och pratade om sin konst?
Vänder man sig om och tittar mot utgången, ser man att orgeln saknas uppepå läktaren. Den är på renovering och kommer tillbaka när den är klar hahaha Allt handlar om pengar och det är donationer, som bestämmer när orgeln blir färdig och kan installeras igen.

Vi går tillbaka ut i friska luften och tittar på klosterruinerna. Det var ett katolskt cisterciensorden kloster för munkar, som grundades år 1148. Har för mig att vi har besökt ett annat cisterciensorden kloster i Frankrike, men var? 
Cisterciensorden, hade samma grundplan när klostren byggdes, så man känner igen sig oavsett vilken klosterruin man är vid. Dom hade ganska stränga regler att leva efter och skulle vara självförsörjande av skog mark. Munkarna klarade inte av allt arbete då det skulle finnas tid för böner osv. Utan då fick man rekrytera bönder, så kallade lekbröder som levde tillsammans med munkarna men hade egna tider för bön osv. 






Mörka moln kom närmare med mullrande linslag. Vi skyndade oss bort till Kata Gård, som det kommer handla om i nästa inlägg.


Kram Yvonné


























7 kommentarer:

  1. Vilket fint inlägg du skrivit om klosterkyrkan och Falbygdens ost. Jag har genom åren skrivit så många inlägg om kyrkan så den här gången blev det bara en länk till Kata gård. Så roligt att ha er här och nu ser vi fram emot en ny träff nästa helg!
    Kram 🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket. Förstår att det känns lite som upprepning för dig med många inlägg, med tanke på att ni är där ganska ofta. Det var en väldigt trevlig utflykt och bra med egen guide. Absolut, det blir kul att ses igen, då får vi ge grabbarna en omgång på golfbanan, hur det nu ska gå till hahaha
      Kram

      Radera
  2. Vilken fin första bild på husbilen. Ni hade bättre tur än vi, när vi besökte Varnums kyrka och kloster. Inga blommande Dahlier såg vi till men lite rosor, det var nog för tidigt för dem. Vi var där den 20 juni och då hade vi torka så allt såg torrt ut. Inga vackra vallmor eller andra blommor fanns. Tyvärr så var vi inte in i kyrkan den gången, men vi hade varit där när våra barnbarnsbarn döptes. Trots att vi bor så nära, så var det också första gången som jag besökte Falbyggdens ostaffär. Så mycket bra fakta du också gav oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maggan den bilden är från våran Norgeresa vi gjorde i somras. Tycker själv den är fin med solen som lyser på berget och molnbanken som rullar in. Bilden togs runt 23,30.
      Ja vi hade tur med vädret när vi var där. Vackert med blommorna nu på sensommaren. Då har ni ju sett kyrkan på riktigt när ni var på dop. Visst är det en härlig ostbutik där man kan handla alldeles för mycket hahaha.

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Vi har nog testat av de flesta av ostarna under åren, för att sedan använda några av dem till våra Tomtelådor. Jag är den ende på jobbet som äter Romrussinosten. Jag kan äta upp ett kg av den själv, men de andra smakar den inte. Vi får stanna till i Varnhem nästa gång, det ser fantastiskt ut, kanske är det en del av Sveriges vagga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Romrussinost har jag inte smakat, det får bli nästa gång. Den smaken på glass är gott men russin i ost låter spännande.

      Radera