För ett tag sedan bokade vi en tid på Alde fabriken i Färlöv. Eftersom vi aldrig har bytt vätskan osv i hela Alde systemet, var det på tiden att göra det nu. Vilket man bör göra var 5:e år och det här var första gången sedan vi fick bilen 2015.
Dit åkte vi efter att spelat golf med BM och Lars. Utanför fabriken fanns några platser med el, bara att koppla in bilen.
Vi tog en kvällspromenad 2km, bort till golfbanan och passerade ett träd med långa stora blad, som vi tror är en Rödek. Har aldrig sett ett sådant tidigare.
Araslövs Golf och Resort
Det är en golfbana med två 18-håls banor, norra och södra banan. Varav det ena 18:e hålets green, är uppe vid restaurangen, med en stor damm med guldfiskar i, som man måste slå över eller i alla fall försöka. Det hålets avslut såg inte lätt ut och med tanke på att det alltid fanns folk som satt i restaurangen och tittade. Är jag glad att inte spela där hihihi
På vägen tillbaka gick vi utmed stora vägen och upptäckte en runsten. Den runstenen påträffades när allén skulle planteras år 1997. Det visar sig att detta är ursprungsplatsen för runstenen. Den är skadad och man har inte kunnat tolka hela inskriften. När ålderdomshemmet skulle byggas till, den vita byggnaden, som syns till höger i bild. Gjordes en arkeologisk undersökning. Då påträffades en 80meter lång skeppssättning, en av de största, hittills kända i Skandinavien. När Carl von Linné reste runt här år 1749, var gravfältet imponerande, idag finns några synliga gravar ute på ett av fälten.
Färlövs kyrka som byggdes på 1000-talet var en stavkyrka helt i trä. Genom byn gick den gamla huvudleden mellan göingeskogen och slättlandet i söder, vilket gjorde att byn ofta blev utsatt för härjningar. Beslutet togs att år 1180 bygga en kyrka i sten för att vara mer hållbar.
Ovanligt med torn på medeltiden och dessutom två stycken. En legend säger att det fanns en mäktig riddare i Färlöv som gav sig ut på krigståg när kyrkan byggdes. Hans hustru var gravid och han gav sina tjänare order om att han skulle bekosta bygget av ett torn, om hans fru födde en son. När riddaren kom tillbaka hade kyrkan två torn och hans fru hade fött tvillingpojkar .
Ovanligt med torn på medeltiden och dessutom två stycken. En legend säger att det fanns en mäktig riddare i Färlöv som gav sig ut på krigståg när kyrkan byggdes. Hans hustru var gravid och han gav sina tjänare order om att han skulle bekosta bygget av ett torn, om hans fru födde en son. När riddaren kom tillbaka hade kyrkan två torn och hans fru hade fött tvillingpojkar .
Kyrkan var stängd.
Vi fick se en fin solnedgång.
Kram Yvonné
Alla fina solnedgångar vi upplevde med husbilslivet ligger väl inbäddat i minnet. Fina bilder!
SvaraRaderaNog har det blivit ett antal fina solnedgångar genom åren. Soluppgångarna kan vara minst lika vackra men då måste man vara morgonpigg hihihi
RaderaNi får uppleva mycket genom att besöka golfbanor. Färlövs kyrka hade ju en fin historia med tvillingtornen. 😃 Även runstenen gav ju mycket historia. Skönt att få husbilen ompysslad och vackert med solnedgången, något man aldrig tröttnar på.
SvaraRaderaTycker också om historian om kyrktornen. Ja nu har den fått ny vätska och andra delar som hör till. Visst är det fint med solnedgång och soluppgång.
RaderaGlömde ju att jag blev anonym på den nya datorn. 😒
SvaraRaderaLätt hänt
RaderaVilken fin kvällspromenad ni fick! Stackars guldfiskar i dammen. De måste väl få ett antal golfbollar på sig varje dag (åtminstone om jag skulle spelat där). Skönt att veta att husbilens panna är genomgången. Då är det bara att tuta och köra igen.
SvaraRaderaTänkte också på det, stackars fiskar. Vi såg bara två stycken stora Guldfiskar, vet inte om det fanns fler. Var glad att inte behöva spela just det hålet, inför publik hahaha.
Radera