torsdag 1 september 2022

Ulriksdals Trädgård ...

 Nu var det åter dags för ett besök i den underbara trädgården Ulriksdal. Naturligtvis tog vi med min mor dit också. Tidigare åkte hon dit själv med buss, men nu har det blivit krångligare och dessutom långt att gå fram och åter till bussen. Åren gör sig påminda när man blir 90+, ja man behöver inte bli så pass upp i åren, det märks redan nu, så det så. 

Åkte hemifrån i strålande solsken men på vägen dit och vi var framme kom er riktig störtskur, som gjorde att vi fick vänta med att kliva ur bilen. Vi kom dit runt 10,30 och då är det lugnt med folk, många kommer dit runt lunchtid och cafe restaurangen öppnar klockan 11.

Har sagt det tidigare och nämner det igen, balsam för skälen att gå runt och titta, det är vad det är. 
Varsågoda att hänga med ni också, för nu handlar det om blommor och blader.




Det fanns otroligt mycket lökar i vackra färger.







I våran trädgård har jag rensat och planterat nytt i några av våra blomsterland. Och har fastnat för Alunrot, som finns med många olika färger på bladen. 

Visst är det vackert med de olika nyanserna. Jodå det kommer blommor också som blommar i princip hela sommaren från juni och framåt, mina blommar fortfarande. Tacksam blomma/blad med andra ord och perenn.
Alunrot är även en fin att samplantera i krukor.





Fikadags.
Lins/sötpotatissoppa mumsigt gott
Somliga festade loss på Citronmarängpaj
Efter fikat, blev det ytterligare en vända runt.
Han ser lite tuff ut där han står bland blommorna i sin keps medans Rappne själv har hatt. (vi såg honom springa iväg mellan blommorna)


Det var uppehåll och vi gick ut i trädgården.
Jakob gick för att titta på trädgårdscafet och den stora höga majsen, medans vi skulle gå till blommornas självplock. Där får man låna kniv och korg och sedan ger man sig ut i gångarna, bara se till att man inte skär av sådant som inte är klart för att skörda. Det är bra uppmärkt i början av raderna. På deras hemsida finns att läsa vad det är för sorts grönsaker man kan plocka, just den dagen.

Plötsligt från ingenstans öppnade sig himlen och det kom en hejdundrande störtskur hahaha Tur att vi kunde ta skydd under ett Pilträd hahaha.

Som tur är går sådana skurar snabbt över och vi gick ut i raderna av blommor och skar av det vi ville ha. Lite duggregn hade vi som gjorde att jag glömde bort att fota mer av blommorna.

Ser lite ynkligt ut med dessa blommor i den stora korgen, fyllde på med lite Dahlior också.
När man anser sig klar, tar man och rensar (om det behövs) sina blommor och lägger på vågen. Trycker på knappen för det man har och får ut en lapp, precis som i matbutikens fruktdisk. Kilopriset för blommor var idag 349:-. Det fanns även styckepris på till exempel Solrosorna. 

Mina blommor vägde 378gram som kostade 131:- som betalades vid utgångskassan.
Har nu satt dom i tre olika små vaser och ser fram emot att få se Dahliorna slå ut.
Satte en stor bukett Dahlior på fars grav. 
***
Till begravningen 2015, hade jag gjort detta Hjärta.
Tänk att det är hela 7 år idag, som vi hade begravningen för honom. Fattar inte att det är så länge sedan, saknar honom otroligt mycket, det är tufft att mista en som man håller kär. Livet är skört.

***
Snart är det helg och nu är det Höstmånad med kyliga nätter och morgontemperatur på endast +8grader, burr burr. Vi tar tillvara på de varma solstrålarna som kommer fram mellan regnskurarna och njuter så länge.


Kram Yvonné


























































































6 kommentarer:

  1. Ligger detta nära Ulriksdals Värdshus?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det finns en gångväg bort till Värdshuset men vet inte säkert.

      Radera
  2. Vilket härligt ställe och massor med härliga blommor! Alunrot hade vi i ett par rabatter vid vårt hus, så många fina sorter det fanns här.
    Vilken fräsch mamma du har, så härligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett ställe man bör besöka , det är så fint och stort men så är det kanske på de flesta trädgårdarna. Visst är Alunrot vacker och just att bladen har olika färger man kan samplantera med.
      Lilla mamma, visst är hon fin hihi

      Radera
  3. Vad trevligt med en tur hit och jag kan förstå att både ni och din mamma uppskattade det. Så pigg hon är! Och fina bilder från Slottsträdgårdarna.
    Brukar var här 3-4 gånger per år och det är alltid njutbart. Just att variera besöken under olika årstider är fint. Och självplock nu på hösten brukar vi vara på.
    Brukar också bli mat eller fika här och en promenad i den vackra slottsparken.
    Vintertid tycker vi det också det är trevligt med ett besök på Värdshuset. (Men tycker de senaste åren att det nog inte direkt är värt pengarna..)
    Förstår att det blev en del inköp och självplock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en härlig trädgård att besöka, nu har jag bara vintern kvar att åka dit till. Cafet/restaurangen har en del gott och fräscht. Lins/sötpotatissoppan jag åt var riktigt god kryddig. Däremot har vi inte gått bort till Slottet och Värdshuset. Får kanske ta det nästa gång.

      Radera