fredag 23 april 2021

Äntligen Vaccinet ...

  Jakob fick sitt Pfizer 1:a april och väntar att få sin andra dos snart. 

Nu har även jag, äntligen fått mitt vaccin. Det var i onsdags eftermiddag, som jag fick mitt på våran vårdcentral och det blev Astra Zenicas. Ja vad ska man göra: ta det eller inte ta det, jag tog vaccinet. Man kan ju inte välja sitt vaccin och hur det än är så litar jag på de, som förstår sig på det hela. Kändes ingenting att få vaccinet och har ingen känning i armen heller. En sak vet jag i alla fall, det var inte vatten i sprutan utan någon slags substans, som gjorde mig dålig. Förmodligen inte ens en bråkdel av hur det är att få Covid men det var helt klart märkbart. 

Efter 7 timmar började jag frysa, må lite illa och magen lät som en cementblandare brum brum. En konstig känsla spreds i kroppen, som gjorde att den "sträckte på sig" ni vet när man vaknar på  morgonen och sträcker ut sig. Personer som fått sjukdomen stelkramp, får just muskelkramper, som gör att dom går upp i brygga. Nu gick inte jag upp i brygga men det kändes, som om jag var på väg, mycket märklig upplevelse. Så var det hela tiden under natten, märkligt eller hur. Ja det vart en sömnlös natt och fram på småtimmarna kände jag hur kroppen lugnade ner sig och sträckningarna avtog.

Gårdagen tillbringades i soffan, jag sov mer eller mindre hela dagen under min värmefilt, för frös gjorde jag fortfarande och kroppen var öm. Liknade en ordentlig influensa när man inte vill äta osv utan bara sova, något förhöjd feber. Idag är jag nästan mitt vanliga gamla jag, fast med lite huvudvärk, som kommer till och från och att jag blir lite varm och kall.

Det var det om vaccinet.

***

Jakob har letat fel under bilen då det har kommit oljedroppar. Han har hittat felet nu och bilen ska in på verkstan i mitten av Maj.

Visst är det härligt med alla vårens blommor som kommer upp nu. Vädret är verkligen växlande ena stunden strålande sol och nästa snöblandat regn och riktigt kyliga vindar, för blåser gör det ordentligt.


Ha en fin helg

Kram 

Yvonné

söndag 18 april 2021

En Del Vårbestyr ...

Det har varit en hel del arbete i trädgården, senaste dagarna. Vi har gjort om grönsakslandet, började med att brädorna runt landet skulle bytas ut mot lekablock. Det hela slutade med att landet blivit mycket större, vilket inte alls var meningen och dessutom fått nät över. 

Först satte vi upp ett grönt nät, vilket inte alls kändes bra. Vart oroliga att fåglarna skulle fastna i de små maskorna. Nätet behövs för våra ovälkomna fyrbenta djur såsom katter och rådjur.
 Det byttes ut mot ett svart kraftigare nät och det tror vi kommer fungera bra. 

Med ett så pass stort land, har vi skaffat fröer och både tidig och sen sättpotatis, som får förgro. Fortfarande har vi nätter med minusgrader, det lär dröja att plantera ut de små plantorna. 

***

Miljötänk, är väl bra att ha. Så tänkte jag när det var dags att skura altanen. Inga starka medel, utan nu hade jag 1 liter varmt vatten, 3 dl ättika och ett par droppar diskmedel. Skura skura skura när det var klart, spolades altanen av med vatten. Därefter blandades 10 liter vatten med 3 dl linoljesåpa. Bara att fortsätta skura skura skura. Jag har fortfarande lite problem med handen, så Jakob hjälpte till med altantvätten. 

Dagen efter skurade jag altanen ytterligare en gång med blandningen 10 liter vatten och 3 dl linoljesåpa. 

Måste säga att den är mycket ljusare nu när den torkat och känns len, på något sätt. Nu ska vi se hur den håller sig med såpan, för den ska inte oljas in. 

Dessa tre ingredienser, såpa ättika och bikarbonat är något vi använder till mycket. Väldigt bra att blanda ihop och rengöra fogarna i badrummet med. Duschväggarna likaså, såpa ättika. Inga starka wc medel, bara såpa och toastolen blir skinande ren. Sköljmedel till tvätten har jag slutat med för länge sedan, däremot tar jag en skvätt ättika, vilket dels binder färgerna och gör kläderna mjuka.

***

Förra våren, målade jag om bordet vi har i uterummet. Det målades i en rosa färg då den ljusa lila färgen bländade. 

Jaha nu är det en ny Vår och självklart ska bordet få en ny färg. Kanske inte vad vi hade pratat om men när jag ändå höll på att fixa i ordning altanen och uterummet, kändes inte den rosa färgen bra. Sagt och gjort, en vända till färgbutiken iförd munskydd och visir, följde det med en annan färg hem. 

Den turkosa soffan är fin och nu fick bordet några nyanser mörkare färg. Hade kunnat varit något mörkare nyans, ja vi får se hur det blir när det torkat och grejer kommer på bordet och solen skiner. 
Sydde en rund bordsduk med resår, vilket gör att duken sitter på plats och inga flikar som fladdrar upp i kaffekoppen.

***

Nu har golfbanan öppnat och Jakob har redan spelat, i morgon är det min premiär runda.


Stora knoppar i Körsbärsträdet

Njut nu av Våren

Kram

Yvonné



tisdag 6 april 2021

Vårkollektion Och April Väder ...



Påsken har bjudit på blandat väder, Aprilväder kan det kallas. Ena dagen strålande sol med flaggan i vinden och Blåsipporna tittar upp och första Vitsipporna.



Äntligen, kunde vi träffa min mor på utefika. Någon värme var det inte, det blåste ordentligt så kaffet svalnade snabbt hihihi. Både mor och Jakob har fått sina första sprutor, hoppas att jag också kan få snart.
Klart att vi skulle ha en påsktårta, trots att det bara är vi två. Bakade denna med chokladkräm och apelsinmarmelad och grädde. Garnerade med olika maränger, som jag hade gjort och lite godis ägg 
Ä

Nästa dag, full snöyra. Tack och lov försvann snön snabbt, ändå har vi minusgrader på nätterna.

En av påskens dagar, hade Jakob utrustat våran bil Corona säker hihihi med byggplast mellan fram och baksätet, för att kunna ta med mormor, till barnbarnen, när vi skulle till äldsta dotterns ute lunch.

Hade en mysig ute träff hos äldsta dottern och firade tre födelsdagar, som har varit nu under de senaste månaderna. 

Den här bilden tog yngsta dottern på oss "tre äldre" som hade det riktigt skönt utmed husväggen.
Husbilen har vi också tittat över och gjort i ordning och  haft lite fikamys. Nej vi har inte kommit oss iväg ut på vägarna.

Vårkollektionen, har naturligtvis blivit gjord till minsta barnbarnet.
En jacka, två par byxor och en body.
Försökte få den lilla Räven att titta fram ur fickan, men allt är ju så smått, inte lätt att få till det.
Fodrade jackan med Räv trikån
 
Det är fint med matchande Rävknappar
Matchande body med knappar utmed hela sidan.
Byxor med fickor där Räven tittar fram



Ytterligare några plagg. Här en body klänning och leggings med matchande dregglis.
Detta är en sweater med fastsydd kjol. 
Gjorde öppning på ena axeln, ifall halsöppningen skulle vara trång.
Nu tänkte jag visa vad en Bandkantare är för något. Den använder jag när det ska kantas, som runt jackan och bodyn. Man kan naturligtvis kanta på en vanlig hushållsmaskin också, så gjorde jag alltid tidigare. Men det är smidigt med en bandkantare, det finns bandkantare för 3-vik alternativ 4-vik och man kan även sätta dit en extra grej, så får man dubbla kantband. 
Hela den här blanka, är en 3-viks bandkantare, som skruvas fast i Covermaskinen eller som jag gör, trycker fast med häftmassa. Då behöver jag ine hålla på med skruvmejsel, 
Här är redan det färdigklippta 35mm kantbandet inträtt. Till 4-vik behövs ett 42mm kantband. 


På den här bilden har kantbandet dragits bakåt, in under pressarfoten och då har det blivit ett 3-vik.
Sedan för man in tyget med rätsidan uppåt, i själva vikningen och sedan är det "bara" att gasa på hihihi. Lite trixit var det allt i början för att få det bra, speciellt i svängarna, en hel del sprättande, vilket det fortfarande kan bli.
Har glömt att fota baksidan och hur skillnaden blir mellan 3 respektive 4-vik. 

Kram
Yvonné



torsdag 1 april 2021

Glad Påsk ...



 Härligt soligt väder idag, Skärtorsdagen. Det var 0 grader i natt, ändå är det skönt i solen men genast svalare i skuggan och vinden lite kylig. Vi tog en runda genom parken och tittade på planteringen. Bikuporna hade öppnats upp och dom var ute och jobbade.
 

Det är även 1:a April idag. Inget Aprilskämt var det, när Vårdcentralen ringde upp och bokade in Jakob för vaccinering. Vilket gick väldigt smidigt enl honom, själv får jag vackert fortsätta vänta. Just idag önskade jag, att jag också hade tillhört den åldersgruppen. 

1:a April 1999 förlovade vi oss, inte det heller något Aprilskämt hahaha Köpt lite olika blommor och gjorde i ordning en bukett. Härligt med Mimosa men buketten får stå i uterummet. Har bara en liten liten kvist inne och den sprider en härlig doft.  

 


När jag gav mig iväg på kvasten, plockade jag upp en liftare 

och strax efter dök denna vägskylt upp! 

Håll nu tummarna att allt går bra för oss 

Glad Påsk

Kram
Yvonné och Jakob