onsdag 24 mars 2021

Nu Måste Det Vara Vår ...


Igår var det ett fantastiskt Vår väder, blå himmel och sol, temperaturen i skuggan var uppe i 14 grader. Med det fina vädret passade det bra att äntligen kunna bjuda över grannen på ute-lunch. Då kom våra fina ull-dynor till pass.
Vi gjorde panerad kycklingfile, som en snitzel och pommes, som tillagades i Air-frien ute på altanen. Riktigt mysigt att njuta lunchen i solen och med kaffe o äppelkaka.
Naturligtvis har jag sytt lite, konstigt vore det annars. En av mina saxar är en  27cm, som jag köpte -95, i Bonyar Kashmir, för några kronor. Som tur är har jag andra saxar också för den här är riktigt tung att klippa med. Påminner om saxen som används i Törnrosa på Julafton när mössen och fåglarna syr en klänning.
Där sydde jag en Clowndräkt till maskeraden vi skulle ha en Nyårsafton. Med tanke på att det är modernt nu, med "one-piece/jumpsuits" på den tiden sa man overall. Var jag tydligen före dagens mode hahaha.
Tänk det var länge sedan, nu syr jag mest babykläder, något till mig och en och annan tröja till Jakob.
Som denna klänning i trikå med krage och en volang nertill, djupa fickor det gillar jag.


Jakobs tröja med enfärgade vinröda raglan ärmar, också i trikå

Det räckte till några små plagg också. En body och ett par baggybyxor.
Ytterligare ett par byxor, som blev i öglad jogging.
Bodyn har öppning på ena axeln, vilket gör det enklare att dra över huvudet. Det blev även volanger i vinrött uppe på axeln.
Solros mössor till mig och lillan.
Ett önskemål var att få en Sovpåse. Då behövs ingen pyjamas och hon kan sprattla runt med benen. Hade tyg kvar från sängskyddet och sydde en med tryckknappar bara en bit ner på framstycket. Ville inte ha en öppning ända ner, då fötterna kanske skulle komma ut.
Det önskades även en nattbody att ha under. Tryckknappar utmed hela sidan, vilket är smidigt vid blöjbyte. Även här hade jag kvar tyg från första sovpåsen hon fick som nyfödd. Ett underbart mjukt tyg från Zannaz. Nu matchas det inte direkt men meningen är ju att man ska sova hihihi
Det är roligt att återanvända plagg också. Den tidigare sovpåsen som var fodrad, fick jag och sydde några dregglisar av. Har svårt för det ordet, dregglis, visst låter det äckligt. Vet inte vad man kan säga annars, haklapp? Så här blev de och i och med att de är fodrade blir de inte lika snabbt blöta av saliven. 
Det är väldigt roligt att se att detta Babynest, som jag sydde, fortfarande används i soffan. Hon blir snart 5 månader och sover sin middagssömn så bra i det. Lilla sötnosen. Det är verkligen så mysigt att dom bor nära oss och vi kan träffas när som. 

Här har jag sytt några tygpåsar för bland annat vintertäcket, vi har till husbilens framruta. Lättare att förvara i bilens garage, då tampar osv inte trasslar ihop sig.


Kram
Yvonné







tisdag 9 mars 2021

Är Det Vår Eller ...

Ja det var just frågan, är det Vår eller fortfarande Vinter? Inte vet då jag men om man tittar på kalendern och det bara är i början av Mars, kanske det kan kallas, senvinter eller tidig Vår. Det har i alla fall varit sköna soliga dagar, då blåsten fick all snö att försvinna under ett dygn. Fikat ute utmed husväggen med Snödroppar som blommar. Nu är tanken att dessa stolar och bord ska målas i grått. Det vita bländar, vita möbler är fint men inte för ögonen, tycker vi.


Att det sedan vände snabbt och blev minusgrader med snöbyar, som svepte in och täckte gräsmattan med ett tunnt lager snö. Det är kanske det som kallas Vårvinter. 

***

Jakob fyllde år och blev lite firad när ena dottern, son med sambo och bäbisen kom. Vi satt ute i "kuvösen" med dörrarna öppna och mössorna på hahaha. 



Goda, blev hamburgarna, som fick lite pesto i smeten, tycker ni ska testa det. Hade bakat hamburgerbröd, kanske överkurs men det är godare med egengjort bröd, som inte är "svampigt". Lite olika tillbehör, coleslow dressingar och pommes, som vi gjorde i Air-fryern. En bra maskin den där Air-fryern, undrar om den ska få följa med i husbilen?

 Gjorde Pavlova, flera små i stället för en stor och med citron-apelsin kräm och grädde, till kaffet. De ser ut som ett fat med ägghalvor hahaha

Roligare såg "Fössta tossdan i Mass"-tårtan ut, Den gjordes med rulltårta och vaniljgrädde 


Hade en 400 grams bit med vit marsipan hemma, perfekt till att göra tårtlocket, lätt att kavla. Använde tre olika gelefärger och drog ett par färgstreck med hjälp av tandpetare, på marsipanen. Jag använder inte karamellfärger längre, då de blöter ner det som ska färgas. Gelefärg bibehåller koncistensen på det som ska färgas.

Tvinna ihop marsipanklumpen
därefter är det bara att kavla ut till den storlek som behövs till tårtan.



Snart fyller min mor Margit år, vet inte hur vi ska kunna fira henne. Hoppas på skapligt väder och kunna vara ute. Hon önskar att jag bakar Kubbar, hade sett eller hört ett program med Christer Lindarv, som pratade om sin "mormor Margits Kubb recept". Vilket jag naturligtvis ska göra, tror jag har bakat Kubbar, en gång tidigare.  

***

Vad pysslar vi med om dagarna? Nöter skor när vi är ute och går, tycker det börjar bli lite trist men vi ska nog härda ut till vaccinet kommer. Sonen fick Covid, veckan efter dom flyttade ut från oss och in i sitt hus. Nu har han fått antikroppar. Har äntligen kunnat träffat lilla barnbarnet, som vi bara har sett sovandes i vagnen, de senaste 5 veckorna. Nu har vi gullat med henne, hon har vuxit och blivit så stor, nästan 7kg och drar storlek 68, håller huvudet stadigt när man bär henne, verkligen jättemysigt. 

***

Trädgården får en översyn men det är för tidigt att börja röra i jorden, bara lavendeln har klippts lite. Jakob har monterat in en fläkt i husbilens kylskåp, snart är den klar att rulla iväg och vi längtar.


Jo vi spelar Alfapet och pusslar också eller i alla fall pusslar jag, Yvonné. Jakob har inte tålamod att leta bitar. Bilden är från Jakobs hemby när vi var där senast. Tycker det är roligt att man kan beställa pussel med egen bild på. Detta är ett 500 bitars, som snart är färdigt.


Just nu snöar det, igen och är 0 grader. 

Kram

Yvonné