fredag 29 april 2022

Kungsträdgården Och Våran Trädgård ...

 Igår fick även jag möjligheten till ett besök i våran Kungliga Hufvudstad.

Först ett besök vid Odenplan, där jag var för ett par veckor sedan och såg ett stort planteringskärl med blommor.

Igår såg planteringen ut så här

Från Odenplan gick jag Sveavägen, med ett stopp på Ohlssons tyger, bort till Kungsträdgården. Där blommade körsbärsträden för fullt. 


Mycket folk i rörelse och så gott som alla med en kamera/ mobil i handen för att fota varandra och blommorna. 


Själv fick jag agera fotograf åt en spanjor, som var på besök i Stockholm två dagar. Hans föräldrar hade önskat få bild på sonen där han själv var med, lite gulligt eller hur. När den fotografering var klar, kom ett tyskt tv-team fram och ville göra en intervju. Tack men nej tack sa jag och lämnade dom och Kungsan med ett stort leende. 
***
Nu har vårat körsbärsträd stora feta knoppar, som snart slår ut.
Magnolian, har börjat att visa en och annan knopp.
Rabarbern börjar också komma. 

I morgon är det Valborg önskar alla en trevlig helg.

Kram Yvonné













lördag 23 april 2022

Gräs Bytt Mot Trä ...

 Nu har vi bytt ut gräset till trä och det har blivit så bra, tycker vi. Känns skönt att slippa gräset som ändå inte växte något bra. Dessutom var det knöligt att dra upp gräsklipparen, hädan efter kommer det räcka med att använda en kantklippare.

Vi har haft fantastiskt fint väder för att hålla på med detta bygge. Hade det regnat, nej då hade vi inte varit
 ute och byggt.
Idag fick Jakob skruva fast den sista brädan och känner sig mer än nöjd.
Soligt men lite svalare i luften idag, därav en del kläder på. Och även jag, har fått en skruvdragare att dra in resterande skruvar med. Tänk vilken tur att vi inte behövt spika allt. 
När allt var färdigskruvat, satte vi oss och firade med en liten stänkare på "trappsteget".
Än är det inte helt klart, kvar återstår det lite markarbete runt omkring. 
***
Visst blir man glad av Tussilago.


Kram
Yvonné








måndag 18 april 2022

Påsken Är Över ...

 Vilket fantastiskt väder vi har haft hela Påskhelgen och enligt väderlekstjänsten kommer det att fortsätta hela nästa vecka.

Mycket frisk luft har vi fått medans vi jobbat på tomten med att ta bort gräs. Vi har en plätt med gräs eller så växer det inte alls något gräs där. Och varför det inte vuxit så bra där, har vi hittat anledningen till nu. Jakob började gräva bort det översta lagret.

Vilket gick ganska bra men när vi skulle ner djupare och ta bort jorden, blev det stopp. Trots tappra försök med jordfräsen, fick vi lov att ge upp. 

Här har det långt före oss kastats tegel glas och konserver! Ja det var väl så man gjorde man förr, en bergsskreva som allt slängdes ner i och på med jord. Simsalabim och allt var borta eller inte.

Som sagt det gick inte att sätta ner spaden. i allt tegel. Nya planer fick smidas och stenplattor har nu köpts  och placerats ut till att lägga bärlinorna på. Vi har en uppförsbacke att gå med plattorna, som väger 14 kg styck, det blev några vändor upp och ner.

Trots att det inte är något stort projekt så tar det tid och mycket jobb. Ingen av oss är 25 år längre hahaha.
***
För många år sedan gjorde jag betongfat med hjälp av stora rabarberblad. De blev ok men något fat fick ett litet hål och vattnet rann ut. Nu ville jag göra en annan modell. Jakob snickrade ihop en form som fylldes med betongen.

Tryckte ner ett blomfat, som fick lite tyngd ovanpå för att hållas på plats.
Så här blev det när fatet tagits bort.
Nu är hela formen bortagen och slipade bort lite hårda kanter.
Testade att fylla på med vatten och som det ser ut, så håller den vattnet kvar. Annars får jag behandla fatet.
Kanske inte det finaste fågelbadet men en prototyp, som fungerar ett tag, får jag hoppas. Det har en hel del blåsor/hål, man kanske skulle ha skakat det mer för att få bort bubblorna.

Vi har haft lite godsaker till frukosten att mumsat på

Gjorde även en Spenatpaj med helt ägg inuti.


***
På Svt Play finns ett barnprogram som heter Sara&Anka. Vårat lilla barnbarn är väldigt förtjust i det. Då sydde jag en mössa och en tröja till henne, med just det trycket. Det finns ett papper som heter, Transfer Paper som man använder i en skrivare och för över ett foto. Sedan stryker man fast bilden på till exempel en tröja, som jag gjorde.
När hon fick detta, var tv:n på med just det programmet, det var strax sängdags. Hon tittade länge på mössan, petade på Anka och sedan på tv:n och på mössan, igen. Satte sedan på sig mössan. 
Tänkte inte på att ta kort, får bli en annan gång. 

Nu verkar det som det fina vädret kommer hålla i sig, veckan ut.  Härligt och vi kan jobba vidare.


Kram Yvonné




























torsdag 7 april 2022

Till Ukrainas Organisation ...

Här i veckan kom det upp i Facebook flödet, en vädjan från Jenny N, som önskade få ihop lite kläder till de nyanlända Ukrainska kvinnorna och barnen. Vi har en hel del saker som vi egentligen klarar oss utan, därför började jag se över vad som kunde lämnas bort. Det blev en hel del och inte bara kläder, bland annat plattång, för alla vill väl vara fina i håret och flera broderier, som jag har haft liggande i kanske 30 år och inte sytt. Kanske det finns någon kvinna, som vill ha lite sysselsättning och skingra tankarna med ett broderi. Vårat lilla barnbarnet, skänkte alla sin kläder som hon växt ur, även sin spjälsäng, blöjor, skor osv. Vi fick ihop många påsar/kassar, detta var en bråkdel.


Jenny, tar alla sakerna och åker dit och lämnar. Det är en Ukrainsk förening/organisation dit kvinnor/barn kommer för att få kläder osv. Det känns så bra att kunna hjälpa till och ge till en förening/organisation där man vet att sakerna kommer till de behövande. 
När man har hört om dessa små frivilliga organisationerna och följt dom på Instagram, som jobbar vid gränser och i Polen.  Då undrar jag, var är och vad gör de stora organisationerna? Nej jag ger inga pengar till dom, bättre att lämna till dessa mindre. Har följt denna fantastiska kvinna, Husbilsannika, som gav sig iväg med husbilen ner mot Spanien för att möta Våren. Kriget bröt ut och hon vände tvärt bilen och körde till Warszawa. Där har hon jobbat och hjälpt till i flera veckor, i en frivill organisation, nu nyligen hemkommen.

Och igår flög hon ner igen till Warszawa och hjälper till på plats.

***
Det är verkligen en fasansfull värld vi lever i. Med dessa hemska bilder som nu kablas ut från Ukraina. Känner att jag kan inte ta emot hemskheter, försöker sålla nyhetssändningarna och gör det jag kan göra.

Trevlig helg i all snö som vräker ner.
Kram
Yvonné


måndag 4 april 2022

Lite Blommor Klippning Och Sågning ...

I veckan som gått, besökte jag stan och tog en sväng till Kungsträdgården för att se ett fåtal blommor på Körsbärsträden. Med tanke på att det just nu snöar, kommer det dröja ett tag tills träden dignar av blommor.

Vid Observatorielunden var det en blå fläck med Scilla.

På Odenplan var det ett stort planteringskärl med Påskliljor, som än så länge var i knopp. Blir säkert väldigt fint när de slår ut.
Stadsbesöket skulle avslutas med en klippning, vilket var verkligen välbehövligt. Det där med att färga håret, känns lite si så där. Speciellt nu efter pandemin då håret har växt vind för våg och utväxten har kommit längre ut. Det är tre år sedan jag har gjort några slingor och nu är det helt slut med färg i mitt hår. Hädanefter är det flera nyanser grått och en och annan ¨wi-fi¨antenn som krullar upp sig, hahaha.
Före/efter bild
Här har frissan verkligen lekt och plockat fram mina lockar, efter att jag tvättat håret, är det inte lika fixat.

***
Har sytt en liten tyllkjol till barnbarnet, ser inte mycket ut där det ligger dubbelt på bordet. 
Men när det har rynkats och fått ett dubbelt vit tyll under, kom färgen fram fint. Sydde fast några rosetter mellan lagren på tyllen.
På med kjolen och snabbt fram till spegeln för att titta, lilla sötnosen.

***
Har fått för mig att det är dags att ta upp stickningen. Nu har jag fått nya garnet till en kofta och lite tillbehör, som nålar markörer och rundstickor.
När jag stickade, var det inte rundstickor man använde. Så nu måste jag köpa rundstickor i olika storlekar och längder. Olika färger på stickorna beroende på storleken. mycket med det där hahaha.

Nu gäller det att hålla tungan rätt i munnen så jag slipper repa upp. Det kommer bli svårt i ett luddigt garn.

***
Igår var det fint soligt väder då grannen kom och frågade om vi ville ha lite pinnar från eken, som hade trimmats. Självklart tackade vi Ja till det och drog på oss jobbkläderna, bara börja såga och klyva. Tur att vi gjorde det igår, för idag har det regnat och nu i kväll snöar det.

***
April väder:
Tidigt i morse när vi tittade ut, såg det ut så här. Stackars små blommorna som kommit upp.
-1grad och blåser, det har kommit lite snö under natten och hoppas det smälter bort under dagen. 


Kram
Yvonné