onsdag 21 oktober 2020

Nu Är Det Höst ...


 Första riktiga frost natten, med -3 grader på morgonen har vi haft, även lite snö/hagel. Fast det finns ju dom som bor högre upp som har fått snö, vilket vi inte har fått, än. Första frosten innebär att kastanjeträdet tappar alla sina stora blad. Dom körs över med gräsklipparen och klippet blir bra att lägga i rabatterna.



Nu har vi grävt upp alla potatis, det blev runt 5kg. Det var mandelpotatis som vi fick av grannen, förra året. Tydligen har det blivit kvar potatis i jorden, förra hösten, som i år givit ytterligare en bra skörd.
Mangolden är också intagen. Det är gott att repa och steka bladen, påminner om grönkål.
Ja så har vi då våra gröna vindruvor. Jösses sååå mycket vi har fått och detta är inte allt.
Ytterligare glasburkar har köpts och nu har vi gjort Vindruvsgele med lite björnbär i och fortsätter koka björnbärssylt. 

Inte kunde jag låta bli att sy lite till. Det blev en liten jacka och byxor som bland annat matchar filten i bilbarnstolen.



Vi åkte över med kläderna och fick se hennes kläder jag sytt tidigare, som satt fint på galjar.
Övervakade av T-Rex hahaha
Dom testade att få till hur Bärsjalen, ska snurras för att få Nallen på plats. Jakob övervakar det långa tygskynket som snurras kors och tvärs. Det blir säkert bra det där hihihi

Kram

Yvonné




måndag 12 oktober 2020

Höst Trädgård Tårtor Och Babysömnad ...

När solen går ner, går det fort tills mörkret har lagt sig utanför och gatlyktorna tänds. Likaså gör vi inne, tänder lamporna. På något konstigt sätt, tycker jag att vi behöver fler och fler lampor för varje höst, som kommer. Vi har redan köpt en liten lampa att ha i köksfönstret, tidigare räckte det med en ledbelysning, som dekorbelysning. Men nu ville vi ha lite mer ljus i fönstret. Tycker det är mysigt med hösten och att få kura inne med en tänd brasa, en rolig film på tv. Just nu ägnar vi oss åt att följa Giro d'Italia, som startade på Sicilien. Roligt att se vägar som vi har åkt på och gårdagens etapp 9 har vi åkt på utmed den fantastiska kusten, som cyklisterna körde. Framför allt att få lite tips och se vart man kan åka, när den dagen kommer.

Nu tittar vi inte enbart på tv och myser inne. Vi golfar så länge banan är öppen i höst, fast jag tycker det börjar bli lite kyligt om händerna när temperaturen bara är +5gr på morgonen, som idag, då tog jag en dag extra ledigt och testar blogga. Dessa fina Bläcksvampar fotades på golfbanan tidigare i veckan.


Vi har rensat ute på tomten bland träd och buskar. Sådant som vi inte har gjort på flera år, eftersom vi så gott som alltid brukar vara på rull, så här på hösten. Vi har gallrat i buskarna och sågat i träden. Inte trodde jag att det kunde bli så mycket att rensa. Börjar man så blir det lätt mer och mer, vi har fortfarande ett ställe kvar att rensa på. 

Gjorde en enkel Höstkrans med lite löv nypon lavendel salvia aster kärleksört.

som passade fint att ha på bordet.


Potatisen har vi fortfarande kvar i jorden, den ska tas upp, snart. Squashen är så gott som slut, finns bara en kvar nu. Likaså är björnbären avplockade, kan finnas lite kvar men nu när det har regnat en del, blir de så vattniga.

Brorsan kom i helgen och vi fick en egen Tuffa Victor, som spelar golf  Tycker han ser riktigt fräck ut med peggen i munnen hihihi. Det är en gubbe någonstans i Småland som gör sådana här figurer. Ingen den andra lik. Själva har dom en Kronblom.


Dom hade även med sig två kassar med äpplen, Så härligt och vilken fantastisk doft dom avger, hoppas ni känner äppeldoften hihihi

Jakob gjorde en Fladde med några blandade sorters äpplen.

Själv bakade jag en variant på Prinsesstårta, HöstPrinsesstårta. Botten med kanel, som delas i 3. Har en sådan där "såg" som legat i lådan och blivit bortglömd. Tänk så enkelt det var använda den för att få likadana raka bottnar. Man ska ju använda det man har eller hur?

Det första lagret blev med en gräddkant runtom som sedans fylldes med vaniljkrämen smaksatt med lite kardemumma.
Nästa lager, en gräddkant runtom, vilket är bra att göra så fyllningen stannar kvar och inte rinner ut över kanterna. Den fylldes med äppelkompott med kanel.
Ovanpå kompotten, resterande vaniljkräm, innan det tredje botten lades dit.
Sedan var det bara att spackla tårtan med grädden och göra en så kallad kulle.
På med det vita marsipanlocket, som köptes färdigkavlat, gillar nämligen inte att kavla hihi
Pudrade över kanel och dekorerade med de torkade äppelskivorna.
SimSalaBim färdig
Vet att jag slarvade nertill på tårtan och inte drog bort vecken men den här gången skulle det se ut så hahaha
Inuti när vi hade tagit( blev lite kladdigt för att fota ) Den var väldigt god, kommer göras flera gånger.

Naturligtvis har jag sytt lite fler plagg till lill-tjejen, som snart ska födas. De önskade en Åkpåse. Har aldrig sytt en sådan men efter lite googlande på internet, hittade jag info om hur man kunde göra och så här blev det. Sydde av teddy och yttertyget är ett slags möbeltyg, från Ohlsons tyger.
Hade ritat av själva botten till baby-korgen och lagt till 10cm på sidorna och 20cm på längden.
Locket har samma mått som bottenplattan
2 stycken blixtlås och vid huvudet fyllde jag upp lite, så den delen inte faller ner över bäbisen.
Uppe vid huvudet, drar man ihop och låses med en snörstopp

Och här har den hamnat i insatsen till barnvagnen.
Eftersom blivande mamman tycker om Dinosaurer, hittade jag tyg med just dinosaurer, (också Ohlsons) till en
 BabyWrap-filt, 1*1meter med rundade hörn. Har mätt och gjort hål där bilbältet kommer vara.
Den lägger man i bil-stolen och trär igenom bältena.
 och därefter sätts barnet dit och spänns fast "Nya rön" (i alla fall för mig) säger att barnet inte ska ha tjocka kläder på sig i bilen, utan tunnare kläder och spännas fast ordentligt.
 Då kommer denna filt passa bra då jag har gjort med dubbelt collegetrikå med öglad baksida och tunn ull emellan. Sedan kan man bara öppna filten om det blir varmt.
 Det blev lite matchande mössa tossor och vantar till.
Några andra plagg också. Klänningsbody, tights, mössa och tossor 


Och en Baggydress med ficka, så nappen kan ligga där hihihi och enfärgad baksida.

Det blev en liten kortare Sovorm också.

Dessutom fick jag en önskan, att sy en liten babykappa till Kristinas väninna, som har fått en liten tjej. Den blev i teddy med trikåfoder och en tillhörande turbanmössa.


Nu har det tornat upp sig väldigt mörka moln åt ena hållet och solen skiner från andra hållet. Fina kontraster och träden som börjar skifta i färg. 

Hösten är här nu.

Kram

Yvonné