torsdag 28 oktober 2021

Vindruvor Och Barnkläder ...

Trädgården kräver lite höstarbete och där ibland alla vindruvorna, som vi har fått. De behöver tas omhand. Vi fick för oss att köpa en press för att göra druvsaft. Sagt och gjort alla druvorna plockades ner och plockades isär och sköljdes. Nu var det till att kavla upp ärmarna för att dra igång pressen. För att trampa druvor, var inget vi ville göra, usch.






Nu har druvsaften stått fem dagar och börjar dels ändra färg till mörkare och smaken har övergått till att bli lite fylligare och nästan lite som kolsyrad. 
Vi gör inte vin, vet inte hur man gör, utan det står bara i ett kärl. Har bara silat druvsaften ett par gånger. Jakob tycker det smakar som när han var liten och föräldrarna gjorde äppelsaft. Vi dricker detta i stället för att pressa juice, som vi annars gör på morgonen. Lite kul att ha provat att göra druvsaft, vad ska man annars göra med flera kilo druvor.

***

Lilla barnbarnet växer och blir 1 år den 5 november. Kläderna jag sydde tidigare i år, har hon vuxit ur nu. Det märks att nya storlekar behövs, redan uppe i 74-80. Bra att ha en del tyg på lager, när dom behöver lite nytt. Nu var det långärmade tröjor och dregglisar, som önskades. Naturligtvis sydde jag matchande byxor till. Tycker det är fint när man har ett helt set. Gjorde lite olika modell på tröjor och byxorna, så kan dom använda hur dom vill, och färgerna passar bra ihop.
Tygerna är från Elvelyckan, gillar deras tyger som är så mjuka. Modellen (hallonsmulans) på byxan med fickor är också fin och med mudd i midjan o benslut.
Det blev en tillhörande tunika, (Mix n Match) som är lite längre bak.
Den andra modellen på byxorna fick en "lapp" i baken. 
Framtill är de bara randiga. (Modell från en gammal Ottobre tidning)
Tröjan har fått en avvikande rand på framstycket, bakstycket är helt. Ingen mudd,  utan det blev kantat med trikån.

Sedan kan man ju blanda och ge mellan plaggen.

Här har vi de matchande dregglisarna. Den i mitten är en ny modell för henne. Man lägger ändarna i kors bakom nacken och knäpper fram på sidorna. Det förstod väl alla vad jag menade hahaha. Vet knappt själv hur det fungerar, fåt lov att testa och se hur den sitter. 

Har sytt till mig själv också men det är inte riktigt klart. Dessa små plagg är mycket roligare och går framför allt fortare.

Kram
Yvonné

























söndag 24 oktober 2021

Promenad På Södermalm I Stockholm ...

 Höstvädret är verkligen härligt, jag menar när det är fint och soligt, inte när det ösregnar.

I torsdags hade våra vänner, som också har en blogg, BrittMarie och Lars kommit upp till våran Kungliga Hufvudstad. Vi hade bestämt att träffas på fredagen och gå en runda på Södermalm. Vilket väder vi fick, Stockholm visade sig från allra bästa sidan. Om än lite blåsigt men med rätt kläder så som långkalsonger, var vi förberedda att vara ute. Möttes upp vid Slussen och började gå uppför Götgatsbacken och svängde in på Urvädersgränd, där Bellmanhuset finns, som tyvärr var stängt.  Gick via Mosebacketerassen,

därifrån har man en fin utsikt mot Gamla Stan och Djurgården. Visserligen är det en del parabolantenner på bilden hahaha.

Vi passerade en stor målad husgavel, som var riktigt fin. Tänk vilka ställningar som måste upp för att kunna måla.

Vi kom fram till Katarina Kyrka.
Kyrkan, vars torn brann 1990 på grund av ett troligt el-fel. Det tog 5 år att renovera kyrkan och maj 2005 var det återinvigning. 
Tyckte kyrkan kändes modern på något vis med högaltarets triumfportal "Närvaro genom frånvaro" med sitt t-kors antonius-korset, törnekronan och svepduken.  Fint med centralaltaret och den 800 kg stora malmkrona i mässing.


Katarina Kyrkogård har många av våra stora kända personer vilande där.
Bland annat Gösta Ekman, hans gravsten med ett fönster, där två fåglar satt på fönsterbläcket.
Kim Andersson, med två teatermasker.
Anna Lindh
Naturligtvis många fler.
***
 Tänk att jag aldrig har sett Stockholms minsta bostadshus, som finns på Nytorgsgatan 5. Det beror förstås inte på att huset är så litet att man inte ser det. Snarare att det är i ena änden på en gata, som jag inte brukar passera. Ett litet rött trähus från 1720-talet, som är sammanbyggt med det gula stenhuset.
Det gamla möter det nya, med tanke på att det står en sparkcykel där hihihi
Kaffe Kaffe tyckte vi det var dags för och vart ska man gå då? Om inte till Gunnarssons Konditori på Götgatan. Där finns det riktigt Gofika, mums.
Vi var nära Allhelgonakyrkan, som är byggd i trä, men den var inte öppen. Fortsatte till Vita Bergs parken med ett besök i Sofia Kyrkan, som har en fin utsikt över stan.





Amfiteatern där det kan tänkas bli parkteater nästa år.
Vi knatade vidare och kom ner till Norra Hammarbyhamnen.
Thai båten hade gjort klart sina igloo, redo för vintern. Ganska fräckt att sitta i en igloo och äta när vinden blåser utanför. Nej det kunde inte vi göra eftersom restaurangen inte hade öppnat.

Vi följde Årstavikens strand bort till Tantolundens koloniområde. Där var det fortfarande fint med lite av höstens blommor. Ibland kommer inte kameran fram, så är det bara. 
Därifrån gick vi rakt över Södermalm bort till Monteliusvägen. Den stigen går ovanför Söder Mälarstrand, Mariaberget. Härlig utsikt ut över Riddarfjärden, Stadshuset, Gamla stan och city, vidare över hela stan.


Vet inte vad som hänt med min mobil men den fotar så mörka bilder. 
När vi gått Montelius blev det en sen lunch på Blå Dörren, som har bra husmanskost. Stekt strömming är min favorit, det finns bland annat Wallenbergare och Älgfärsjärpar också.
Mätta och belåtna sa vi Hej då till varandra.
Tack till er för en härlig Södermalms promenad tillsammans. När vi kom hem hade vi gått cirka 13 km.

Kram
Yvonné



















tisdag 19 oktober 2021

Östersund Rättvik Och Surahammar ...

Lämnade Vildmarksvägen och vännerna för denna gången. Nästa gång vi kör Vildmarksvägen får det kanske bli på Våren.

 

Vi körde och hamnade nere i Östersund där vi svängde in till Skidstadion, som vi inte har varit till tidigare.



Det var roligt att se när ungdomarna tränade på sina rullskidor och skjutningen.


Vi gick runt på de asfalterade spåren som gick hit och dit i skogen.
Läktaren med kommentatorernas fönster.
På kvällen var jag ute för att titta efter Norrsken, hann se lite av det innan det försvann. Svårt att upptäcka det med de starka strålkastarna bredvid. Ovanför hustaket kan man se lite svagt grönt.

Följande morgon var det bara +2grader och det kändes som "snö i luft kyligt". Våran tanke hade varit att spela golf på Klövsjö GK även detta år men den slog vi ur hågen ganska snabbt. Valde därför att åka via Ånge Ytterhogdal Los Voxna och väg301, ner till Rättvik och till deras golfbana.
Medans solen fortfarande var uppe gick vi ner till Siljan och en ut på bryggan och en sväng genom stan, innan vi gick hem. 
Häng med här, vet jag ...



628 meter lång brygga ut i Siljan.






+7gradet, det blev långkalsonger på. Man blir snabbt varm, det som kan vara lite kallt är om händerna. Vi hade köpt varma handskar kvällen innan, när vi gick hem från stan. Dom kom väl till pass på morgonen. 



Leksands Knäckebröd, där gjorde vi ett stopp innan vi fortsatte.
Butiken hade byggts om och var helt nyöppnad. Hade blivit mer presentartiklar, kändes nästan som knäckebrödet försvann bland alla andra varorna. tyckte jag.

Vi gjorde ett stopp på Surahammars Golfklubb också. Det regnade halva natten och på morgonen kom solen fram. Rundad blev med växlande väder, ena stunden sol och nästa regn och blåsigt. Resultatet blev också upp och ner, har ju spelat bättre om man säger. Fast vi fick lika mycket frisk luft, innan vi fortsatte ända hem.

Våran resa uppåt norra delarna, är slut för denna gången och vi ser redan fram emot nästa.
Nu är det till att jobba vidare i trädgården. 

Kram 
Yvonné