söndag 28 november 2021

1:a Advent ...

Igår pysslade jag lite och idag har det hamnat i uterummet.
Den lilla lyktan med snögubben och glitterflingorna, som virvlade runt omkring, blev minsta barnbarnet väldigt intresserad av. Hon satt med den i sina små händer och tittade och tittade med näsan tryckt mot "rutan".

Blomlådan passade perfekt på bordet.



 Vi har haft en mysig fikastund på eftermiddag när mörkret började lägga sig. Brasan tändes i eldkorgen och glöggen stod på värmning.

Så kom dom, barn och barnbarn, tyvärr saknades 5 stycken, som hade blivit sjuka. 

 Skinka med senap på julknäcke tycker vi är gott, med ett glas julmust till. I morse griljerades julskinkan och bollar rullades, ja chokladbollar alltså. Där den ena chokladbollen är med lite apelsinskal/cointreau och den andra med O´boy.  Gelehallon och Skumma Tomtar hör till godiset, nja det är väldigt sött, så för min del räcker det med en sådan godis.

Kaffe med några kakor (som inte kom med på bild) och naturligtvis saffransbullar.
Det var väldigt mysigt att sitta tillsammans i uterummet, med många ljus tända när det blev mörkt utanför.
Julgranen är klädd, Tomtarna står på rad och nu har vi 
Jul i vårat hus och kan luta oss tillbaka och njuta.





Kram
Yvonné






















lördag 27 november 2021

Pyssel Inför Advent ...

Tänk att i morgon har vi redan 1:a Advent. Inte har vi fått någon snö, men minusgrader har det varit ett par dagar. Tänk så skönt det är att slippa gå upp tidigt och skrapa bilens rutor innan man åkte iväg tidigt till jobbet. Ja nog är det skönt att äga sin egen tid och göra vad man vill eller när man vill. Som så här till Advent, pyssla lite då och då eller allt på en och samma dag. 

Har letat efter en så kallad Löklåda att ha mitt på bordet. De som jag har hittat är i plåt, rostig plåt men det är inte riktigt vad jag ville ha. Så jag bad Jakob om några brädor som sågades till i 70cm bitar och sedan fixade han till det brända, med hjälp av gasbrännaren.

Brädorna snickrades ihop till en löklåda eller som jag säger Blomlåda. För det är ju det, som jag ska ha den till. Det är ett litet mellanrum undertill, vilket är bra så det inte blir helt tätt mot bordet.

Nu är lådan fylld med olika sorters blommor, mossa, kottar, granris, belysning, torkade apelsinskivor och äpplen.

Har gått igenom bokhyllan och rensat bort lite böcker. Plötsligt kom jag på att de skulle inte kastas! Tog tillbaka några och började vika bladen och sim sala bim hade det blivit granar hahahaha. Med en Stjärnanis i toppen blev det lite Juligt. Granarna får kastas efter helgerna i stället.
Jag tycker det är roligt att pyssla med olika saker. I stället för att köpa nytt pynt kan man ju göra själv, som att torka apelsinskivor osv. Glasburkar har jag testat att måla på, sätta juteväv på och göra frostiga med hjälp av äggvita och salt. Socker är nog det vanliga att använda men det löser upp sig när det blir fuktigt. Därför använder jag salt, eftersom jag vill ha burkarna ute på altanen. 

Testade att göra en Mossig Gran eller vad man nu kan kalla denna skapelse för hihihi.  Använde nät och formade till denna strut. Tryckte in lite papper så att pinnen/stammen skulle kunna fästa och inte vingla omkring.
Därefter på med mossan som lindades fast med tunn blomstertråd. 5 påsar mossa gick åt till denna och då är den cirka 7o-75cm hög. Jo det är meningen att toppen ska vara sne och vind. Den har nu fått flytta ut i uterummet för att inte torka direkt. Kanske att man sedan behöver spraya lite vatten på mossan.
Pysslandet fortsatte och det blev "äpplen i kruka" sammansatta med grillpinnar. Även dessa penslades med äggvita och fick lite salt och konstsnö på sig. 
Hade ingen lust att göra pepparkakshus i år, utan det blev ett annat hus, som var mycket enklare att fixa. En riktigt stor glasurna på fot, som fick mossa i botten, liten mini-en och ett porslinshus med belysning. 
Det är en del av vad pysslet har bestått i idag. Dom gula bullarna är klara och väntar på att bli uppätna.
 Vilket kommer att ske i morgon då barnen kommer. 
Granen kommer att få lite kulor, än så länge har den bara belysningen. Det är ingen riktig gran, länge sedan vi hade det, ser att grenarna måste nog vikas åt rätt håll också hahaha

Önskar er en fin 1:a Advent
Kram Yvonné















tisdag 16 november 2021

Fortsatt Firande ...

Efter våran sena lunch på Nybrogatan, gick vi till vårat hotell, som låg på Birger Jarlsgatan vid Stureplan. Vi hade valt att bo på samma hotel för att kunna umgås lite mer. Vilket var mysigt.

Crystal Plaza Hotel


Nu anslöt även Jakob och började med en liten tupplur ZzzZzz
Vi hade ett Superior rum på 6.e våningen med utsikt mot gårdarna, lugnt och skönt.

Tjejerna kom upp till oss och vi "Bubblade "lite innan det var dags för middagen.


Taimi och jag träffades första gången i Turkiet, hos gemensamma vänner år 2013. Även hennes väninna,  har varit i Turkiet och träffat vårat vänner. Valet av restaurang blev då ganska lätt, vi hamnade på restaurangen Halv Grek Plus Turk.

Olika små enkla rätter, som smakade bra. När jag äter ute, vill jag beställa sådant som jag inte lagar hemma. Dessa rätter däremot kan säkert vem som helst laga hemma. Kanske inte ett ställe, som jag absolut måste besöka igen men som sagt maten var helt ok.
När vi gick därifrån såg vi tänd Julbelysningen, som här på Nybrogatan.
Östermalmshallen

Humlegårdsgatan.
På Stureplan står nog den fulaste granen som vi sett. Tycker det var skämmigt, hade varit bättre med något annat, typ en Tomte Hohoho.
Kungsgatan
Vi lämnade Stureplans uteliv bakom oss och gick hem.
En lång hotellfrukost med bland annat våfflor, smakade gott, innan vi tjejer gick ut på stan.
På Hötorget var det loppis.


Butikerna hade allt julpynt framme och pappersstjärnor i olika modeller syntes överallt. 

Tjejerna tog båten tillbaka till Finland. Nu får vi se när vi kommer träffas nästa gång. Det lär dröja eftersom Taimi ska åka till Kosovo och jobba.
Tack för roliga dagar med mycket skratt och blandade språk, härligt.

Kram
Yvonné