onsdag 29 maj 2019

En Ledig Dag, CaravanHallen Och Gålö ...

Solen håller på att gå ner över grannens hustak, det blåser fortfarande och temperaturen är +14 grader. Sommarvärme, nej knappast. Klagar inte såå mycket för jag sitter inne i våran "pensionärskuvös" och ser att glasrutorna verkligen behöver putsas eller ska jag vänta tills jag har blivit pensionär? I allafall väntar jag tills allt pollen och aspfrö har slutat fara runt i luften.
Ledig dag, ja den kan innehålla lite vad som helst, i alla fall när man summerar i slutet av dagen.
Igår hade jag en plan för dagen och morse blev det något helt annat. 
Tanken var att sy ett par vida långbyxor, likadana modell som dessa.
Jag vet att dom är ganska tunna, det är tunnt härligt linnetyg. Har satt i ett par extra "shorts", så jag slipper visa trosorna hihihi.
(Det var ju Mors Dag i helgen och jag sydde ihop en t-shirt till mor när hon skulle komma ut till oss. Glömde bort att fota när hon provade den, glad blev hon för den)
 Inte blev det någon sömnad idag inte. Nej jag kom på att vi hade inga bullar i frysen och Jakob har pratat om detta i säkert 1vecka att det är så trist utan bullar! Så jag hamnade i köket och bakade bullar, det blev med vanilj och den andra sorten med kanel fyllning. 
När Jakob kom hem från golfen, hade jag fixat i ordning lite termosfika och bullar. Vi skulle på utflykt.
Första stoppet blev CaravanHallen i Haninge. Det ingick inte i min plan men det är alltid trevligt att åka förbi och prata lite. Fast vi hade ett ärende, som jag glömt bort. Våran takfläkt i husbilen, som egentligen aldrig har fungerat som den ska, fungerar inte alls nu. Från början växlade den mellan, in och ut suget lite, som den själv tyckte, så även hastigheten. Men vi har inte brytt oss så mycket, slarvigt, jag vet. Så den senaste resan, då blev det rena rama blingbling med fläktens lampar, då bägge lamporna blinkade växelvis och fläkten rörde sig inte alls. Troligtvis är det kretskortet, som behöver bytas. 
Dessutom fick vi en pratstund med nye trevlige platschefen Jimmy Busch. Han passar bra för det jobbet och kommer smälta in fint med den övriga trevliga personalen. 
Vi träffade även Bosse och Annika, som visste vilka vi var, följer min blogg hahaha. Det är så roligt när folk man inte själv känner, vet vem man är via bloggen, jättekul. De väntade på att få ta ut sin nya Adria. Åh så härligt med en ny bil och den nybilsdoft som blir. 
Vi önskar er Grattis till nya bilen och krya på dig Annika. Bosse, det är bara att du hör av dig om du vill golfa.
***
Ja så fortsatte vi vidare på utflykten, till Gålö. Nu var vi fikasugna och det smakade riktigt bra när vi kröp ner i bergsskrevan ute vid havet. Solen värmde skönt och ljudet av vågorna som slog mot stenarna.






En trevlig Ledig Dag
Kram
Yvonné




torsdag 23 maj 2019

Ett Par Nysydda Plagg ...

Sommarvärmen kom snabbt och det gäller att gasa på med symaskinen. Man vet aldrig när den tar slut.
Jakob hade lagt några beställningar, redan i höstas men inte hittat något bra tyg.  När vi var till Söderköping med husbilen och gjorde ett besök i Jofotex butiken, hittade han ett tyg som verkade bra. Han vill ha något med färg och inte bara mörkt enfärgat. Bra när han väljer själv, blir så mycket roligare att sy då. Att han sedan kommer på olika saker under tiden jag syr, får jag försöka lösa efter hand. 
Slutresultatet blev så här 
 Bra med den färgen på jackan så han syns när han cyklar till golfbanan.
Byxorna, har ett gråsvart blommigt mönster, som även har använts på jackan.
 Javisst går det att ta en golfsving också hihihi
 Mudd vid handlederna och i nederkant på jackan. Byxorna, fick mudd med resår i midjan och nere vid byxbenen ett sprund som stängs med kardborreband. Allt enl önskemål.
Jackan fick ett foder 
 Det är även fickor i sidorna.
Efter första dagens användning kom han hem från golfen och var lyrisk: "det var de bästa plagg som jag har sytt" bättre betyg kan jag inte fått.
Nu är det inte alltid som det går så bra. Kjolen som jag sydde med overlockmaskinen, blev inte så bra hahaha. Med en overlock, syr man ihop, en kniv som skär av tyget och kastar sömmen, samtidigt. 
Det gäller att se till hur tyget ligger och inte som jag gjorde, fick ett veck under!
 Hoppsan då blir det så här! Kniven skar upp ett stort hål, mitt bak på kjolen.
Vilken tur att jag hade tyg kvar och kunde klippa ut ett nytt bakstycke, Bara sprätta sprätta och byta till nytt stycke.
Det blev en volangkjol och topp med korslagda band framtill.

Yngsta dottern har fått en liten necessär och en vetekudde, fast den är fylld med körsbärskärnor. Körsbär, som vi åt förra året och kärnorna har tvättats kokats och torkats.

Kram
Yvonné

torsdag 16 maj 2019

Nu Är Det Verkligen Vår Och Maskrosmarmelad ...

Jippijappado,
 så känns det nu när solen och värmen är påväg tillbaka. Härligt, trots att vinden är något sval fortfarande. 
Pelargonerna flyttas fortfarande fram och åter, törs inte sätta ut dem riktigt ännu. 

Maskrosor är säkert de flesta bekant med på ett eller annat sätt.
Däremot, hur många har gjort Maskrosmarmelad?
Inte hade jag gjort det men så fick jag för mig att testa. För visst har vi maskrosor i trädgården eller? Nej det har vi inte, Jakob har varit flitig och dragit upp alla. Så Hur ska man då göra? Grannen hade en del gula maskrosor och jag gick dit och frågade. Han skrattade och sa: plocka hur mycket du behöver. Vilket jag gjorde och dessutom fick jag ta Rabarberna som hade växt upp fint. (Våra har fortfarande korta skaft efter förra årets flytt.)
Till maskrosmarmelad är det endast de gula bladen på blomman, som används. Efter rensning fick de ligga och dra i hett vatten och därefter silas bort, syltsocker tillsattes och lite citronskal.
Lätt som en plätt med andra ord.
Gjorde två smulpajer med rabarber och den ena fick grannen, som Tack.
Bunken till vänster i bild är maskrosorna som ska silas bort.
Resultatet blev riktigt bra, marmeladen blir mer som gele och smaken då, ja, som maskrosor socker citron hahahaha
Tulpanmagnolian blommar för fullt.
Jakob snickrade ihop en holk av gamla brädor, (fåglarna gillar inte nya brädor) Och våra nya hyresgäster flyttade in redan dagen efter att holken sattes upp, vilket var för några veckor sedan. 
Nu flyger dom in och ut och förhoppningsvis blir det ungar.
 

Nu ska jag fortsätta sy lite kläder, det är ju snart sommar.

Kram
Yvonné

lördag 11 maj 2019

Valdermarsvik ...

Valdermarsvik, har vi inte besökt tidigare, bara läst om ställplatsen på olika bloggar.
Vi svängde in till höger, ner till hamnen där det finns 9 platser med el.

 Stora breda 4 meters platser som är markerade.
 Det jag tycker är en nackdel, är att vägen går precis bakom bilen. Visserligen är det lugnt på natten men man vaknar tidigt när trafiken sätter igång.
Servicehuset är fint och där betalar man, för tillfället 125:-/24timmar och man får stå max 2 dygn.
På andra sidan servicehuset, finns det ytterligare platser för 10 bilar. Dom platserna verkar planare än där vi står och vägen går lite högre upp.
Det finns även ett bageri som har gott bröd.

Kyrkan, som var stängd.
I onsdags morse då vi var i Svartå hörde vi på radion, att det skulle bli en musikalberättelse: Bondesagan, på Folkets hus, här i Valdermarsvik.
Vi bokade biljetter 

 Dom är så fina tillsammans bonde Susanna och hennes Hannes.
 Båda två var duktiga att sjunga/spela.
En trevlig timme på Folkets Hus.



Kram
Yvonné

torsdag 9 maj 2019

Liten Semestertur Till Söderköping ...

Tog ett par dagars ledig för att vinka av min kompis, som ska segla jorden runt. Men, han håller på med lite projekt och har lite att pyssla med innan avresan.
 Då ändrade vi oss och åkte till ett par vänner i Svartå (ska berätta senare) och därifrån till Söderköping, där vi övernattade igår.
Vädret är tyvärr inte det roligaste, ömsom hagel regn och lite sol i förrgår. Idag mulet och det har blåst ganska mycket men nu har det mojnat +11grader.
***
Kvällspromenad utmed kanalen i Söderköping.


Visst är dom söta, de små kaninerna.



 Stolarna var fint målade i pastellfärger.



I morse åkte vi bort till denna tygbutik.
Oj såå mycket tyger, var helt oförberedd på det och blev förvirrad. 
Vad skulle jag köpa?


 Kallade in Jakob, för jag visste att han letade vindtyg till överdragsbyxor. Ut kom vi med dessa två tyger. Det gröna är ett fodertyg i nät, till en jacka/tröja, som jag ska försöka sy till honom. Det gråmönstrade vill han ha till överdragsbyxor.
I samma område finns även butiken 
Korps
 Där finns ett stort utbud av ulltyger i olika tjocklekar och fina linnetyger, brokadtyger och många vackra band. Dom är med på Gotlands Medeltidsvecka och även den som är just i Söderköping. Så även på Älvsjö Sy o hantverksmässa.

Köpte några påsar med tvättnötter. Någon som testat det?
Då behöver man inte använda tvättmedel! Det är själva skalet som avger lödder, det ska bli spännande att testa.
Man ska ta 5-6stycken nötter i en tvättpåse och lägga ner tillsammans med kläderna i tvättmaskinen. När tvätten är klar, så hänger man upp påsen med nötterna på tork och de kan användas 5-6 gånger. Lite beroende på hur smutsig kläderna är, så får man ta nya nötter.

***
Det fanns även en butik, Medisox, som sålde Stödstrumpor. Vi gick in och där var även tillverkningen och blev visade hur strumporna gjordes.

 Strumporna stickas och åker upp i röret, för att sedan ramla ut i röret bredvid.
En äldre model på maskin där det gjordes gasväv.
Vi kom ut efter en trevlig stund i fabriken med ett par blålila stödstrumpor, som jag ska ha till jobbet.

Nu står vi i Valdermarsvik

Kram Yvonné