tisdag 10 november 2020

Mörkt Och Ett Nytt Litet Ljus ...



Eftermiddagarnas mörker omsluter oss tidigare och tidigare för var dag som går. Tycker det är rätt mysigt med mörkret utanför, lamporna och ljusen som vi får tända inne. Med det, tappar vi helt bort vad tiden är. Är klockan 16 eller 18? Ingen ordning alls på middagstiderna 

***

Med mörkret kommer också att man syns sämre ute på gator och vägar. Reflex, är ett höstämne, som jag aldrig kan prata för mycket om. Då kommer också frågan: Varför använder inte alla reflexer? Ingen föds väl självlysande eller har jag missat något? Det är så tokigt att man inte vill synas när det är mörkt regnigt osv. Jo kanske att bovar och banditer inte vill bära reflexer, det kan jag förstå, men alla andra då? Hur tänker man då eller så tänker man inte alls. Det gäller även de som bor och rör sig runt i städer med gatubelysning. Människor korsar gatan både på och utanför övergångsställena, sikten är dålig även där, för bilisten. Vet när jag körde jourbil nattetid i Stockholm, regn snöstorm, det var  inte många som bar reflexer. De som brukar vara duktiga är föräldrar, som kommer med barnvagnar. Nu har jag sett till att barnbarnets vagn har många reflexer som hänger och dinglar runtom. 

För något år sedan sydde jag mig en fin reflexväst att bära utanpå kappan. Hade kvar av det tyget och klippte ut figurer, två delar, som syddes ihop och med ett snöre i. Lätt som en plätt.



***
Det har varit "bak-vecka" hos oss, Kanelbullar och Saffransbullar. Nej inte "riktiga" lussekatter men nästan hihi Runda släta med strösocker på och några med mandelmassefyllning.  Riktigt gott, min mor blev så sugen på saffransbullar så jag svängde över med en påse till henne.

I lördags var det Kladdkakans Dag och då blev det den" Kladdigaste Kladdkakan" Grymt god.

200gr mörk 70% choklad
4 ägg
4 dl socker
200gr smör
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
 
Ugnen på 175grader
 
Finhacka chokladen.
Rör noga ihop ägg med socker. Det ska inte vispas pösigt, för då blir inte kakan seg och kladdig!
Smält smöret tills det blir gyllenbrunt.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner chokladen. Rör tills den smält och vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet.
Sikta i vaniljsocker kakao och mjöl i smeten och blanda ihop.
Häll smeten i löstagbar form, 24cm i diameter, med ett bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Kakan ska vara kladdig i mitten.
Servera den lite ljummen med vispad grädde till och lite pudrad kakao över.

Den passade bra till söndagens Fars Dag fikat.

Det är många minnen som kommer upp en sådan dag. Det har gått 5 år sedan min fina pappa avled och saknaden är fortfarande väldigt väldigt stor. Kommer alltid att vara det.

***
Vi har fått ett litet litet barnbarn.
Ellie, 50cm och 3680gram
Hon är ju sååå söt och ligger fint på nyblivna pappans mage och sover gott. 
Fint med tre generationer, farfar son och barnbarn.

Har sytt en Baggydress, testade att sy fast så kallade fötter, tycker det ser lite konstigt ut. Kanske det är bra för lilla Ellie att vara varm om fötterna. Funkar det inte, då sprättar jag bort och syr på mudd, som jag gjort tidigare. Denna är i storlek 50, i kanelbulletrikå med text Nybakad, med en tillhörande mössa. Det lär nog dröja innan denna kan passa henne och dessutom vill hon inte ha några kläder på sig hahaha  När man bara är fyra dagar så har man inte hunnit lära sig att klä på sig.


Vi fick ett riktigt lyckoboost av att träffa henne och så klart det glada trötta föräldrarna.

Kram
Yvonné
                  
 

8 kommentarer:

  1. Nu bor vi på landet, på Flisbyvägen rakt ut från samhället, där går ofta personer helt utan reflexer, trots att det inte heller finns gatlyse.
    Detta är helt fullständigt ofattbart för mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessutom händer det att dom går på fel sida av vägen också. Det är helt galet, kanske de är trött på livet men stackars bilisten som råkar köra på någon.

      Radera
  2. Grattis till lilla barnbarnet, så mysigt med en ny liten varelse att ösa kärlek över! Så gott det ser ut med saffransvetebröd. Det är ju snart bara två veckor kvar till advent! Vi ska nog klara av den här november också!
    Ha nu en bra födelsedag du med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tiden bara rusar iväg och som du nämner, bara två veckor kvar, den 29:e är det 1:a Advent. Tack så mycket, det är verkligen sååå mysigt med en liten bäbis. Vi "firar" bara "just the two of us" här hemma. Känner att vi håller oss på våran kant, allt för att kunna umgås med bäbisen här framöver.

      Radera
  3. Stort grattis till barnbarnet! Så roligt! Och så fint att ni kunnat ses. Ja, mörkret kommer men jag tycker att hösten haft många vackra dagar och det gör att i alla fall jag mer tycker att mörkret nu är ok. Vi brukar ju inte annars vara hemma den här mörk årstiden utan har då pendlat till den spanska sommarstugan. Så blev det ju inte i år. Men vi rätar in oss och gläds över att vi har det bra här hemma också.
    Så fin dress du sytt! Och nog kan det vara bra med "fötter" på den här kyligare årstiden.
    Jag förstår att dagarna hos dig också försvinner raskt och det är ju fint att man i alla fall kan göra saker. Baka, sy (ja, det kan jag inte) läsa, promenera, laga god mat och annat.
    Önskar dig fortsatt fina dagar och att ni förblir pigga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, visst är det underbart att vi kunnat träffats, mysigt som bara den. Vädret, det är märkligt med en sådan här varm november, och denna gråskala är för trist, grått grått.
      Önskar dig också fortsatta fina dagar i november-hösten.

      Radera
  4. Stort grattis till lilla barnbarnet , så gulligt och skönt att allt gick så bra !!
    Så duktig du är att sy, och det måste ju vara hur roligt som helst att sy dessa små söta kläderna till den lilla.
    Hur är smittspridningen på denna förbaskade pandemin hos er ?? Hoppas ni håller er friska.
    Här har smittspridningen bara ökat , vi var ju rätt förskonade i sommar men nu har det tagit fart här uppe i Västerbotten så det är bara att vara försiktig och hålla avstånd.
    Blir nog en annorlunda jul och nyår detta år.
    Tur vi har vårt nyköpta hus så vi kan fortsätta renovera och få dagarna att gå.
    Må så gott och grattis än en gång.
    Kram från Rantamor å Rantafar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar så mycket, vi myser att ha fått en liten bäbis, som kommer vara nära oss. Jovisst är det kul att sy så smått och fort går det också, till skillnad mot vuxenkläder.
      Smittan har tagit om här nere också och vi håller oss för oss själva med tidiga butiksbesök, klockan 07 då dom öppnar. Man får ställa in sig på att Julen blir annorlunda och får kanske träffas utomhus vid olika tillfällen. Tänker mest på att min mor ska få vara med oss och då måste vi vekligen se till att vi håller oss friska, isolerade ett par veckor innan osv. Det är ändå ok för oss, brukar inte ha några stora julfiranden annars heller. Fast saknar just detta att kunna åka över och bara ta en fika, det håller vi oss från numera.
      Ni renoverar så fint, kul att se eran framfart i huset.
      Kram till er och se till att hålla er fortsatt friska

      Radera