söndag 10 september 2023

Bär Svamp Och Vänner ...

 Förra lördagen tömdes regnmätaren på 45mm och det var bara morgonens timmars regnande. Hade hört på nyheterna att det var stora översvämningar i Sala trakten, och det var dit vi skulle åka för att hälsa på våra vänner. Vilket vi blev varse då vägar var avstängda och vi fick köra omvägar för att komma fram till vännerna. Kändes si så där att köra igenom detta stora vattenområdet, tur att husbilen är hög. Stora områden ute på åkrarna låg under vatten, såg ut som stora sjöar. 


Tillsammans med vännerna gick vi ut på svampjakt i skogen. Även där märktes de stora regnmängderna, stora vattenpölar, bra med gummistövlarna.  

Under hela sommaren har vi knappt sett en mygga men nu fick vi träffa dom, jösses så ettriga dom var. Tur säger jag att vi hade våra Thermaceller med oss, som  hängde i bältet. 


Jakob kryper runt och plockar kantareller.


En svagt ljuslila svamp som jag tror heter Bockspindling och är giftig.

Inte den här heller är att rekommendera att plocka.
Det blev en hel del gula kantareller, som Anders kollar.

En dag blev det blåbärsplockning.

Det var så mycket mygg och min rosa näthatt kom väl till pass och Termacellen. Inbillar mig att det var bra med den vita fleecen. Kanske man ska skaffa sig en vit overall att använda i skogen? Hörde på radion att myggen inte ser siluetten så bra på vitt. 

Det var inte bara i skogen som myggen fanns. När vi försökte sitta ute och rensa bären, så var dom lika hopplösa, bara att ge upp. 



Det blev en utflykt till Skultuna Bruk Där var det full fart i det bruna höga vattendraget, Svartån.



Här finns en stor Outlet butik som är den enda i världen där man kan handla andrasortering, även en Iittala Outlet och Skultuna Flagship Store med tillhörande museum och ett trevligt cafe med dagens lunch, Bistro Bruket. 


Vi var fika sugna och hade tänkt suttit ute bredvid Svartån, men det brusade så enormt på grund av det höga vattenståndet, så det blev fika inne.



En annan utflykt gick till Avestaforsens brus, tonsättare Carl Jularbo.
I dessa byggnader finns bland annat Verket, Industrihistoriskt museum, som verkar väldigt intressant att besöka. Där finns även fast  konst och installationer. Det får bli ett nytt besök där och då en rundtur. 




Det var dags för lunch och den intogs på Koppardalen. En restaurang som ligger precis utmed Dalälven och kraftstationen. Det var lunchbuffé med flera olika rätter och fräscht salladsbord, kaka till kaffet. 
Gott Gott.





Vi hann med en grillkväll också.


När vi tackat för oss och vinkat Hej då, med svamp och bär i garaget. Hade vägen öppnats och var fri från vatten. Fast ute på åkrarna låg vattnet fortfarande kvar.  

Kram Yvonné


















6 kommentarer:

  1. Vilka trevliga dagar ni fick med vännerna om man bortser från mygg och vattenkaos. Massor med läckerheter hem till vinterförrådet och trevliga utflykter. Ha det fortsatt fint! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var fina dagar och frysen är nu välfylld. Kram och kör försiktigt

      Radera
  2. Ja ni saknar verkligen inte energi (som jag gör) och det saknas inte energi i vattendragen heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker synd om bönderna som har stora delar av sina åkrar under vatten. Vi försöker hålla igång, krya på dig. Kram

      Radera
  3. Här är myggen också ettriga. Och är det så att dom har svårare att se vitt så är väl mina svarta arbetskläder inte till min fördel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att du också har träffat på myggen. Efter allt regnande kläcktes tydligen en hel del. Ja du får byta från svart till vitt hihihi

      Radera