fredag 22 maj 2020

Surdegsbröd Tar Tid Och ...

Just Tid, är det kanske många av oss som har nu för tiden eller kanske lite mer ledig tid, än tidigare. Så är det i alla fall för mig, som ganska nybliven pensionär och detta covid-19 virus.
Surdegsbröd är gott, fast helt ärligt, äter jag (Yvonné) nästan aldrig mjukt bröd, det ska helst vara dagsfärskt, tycker jag.
Surdegsbröd alternativ Levainbröd tar lite tid att göra. Det handlar mest om att planera, när, man ska grädda det.
Nu delar jag med mig av det surdegsbrödet, som jag bakar nu för tiden. Det är från Fredriks Fika.
Det här brödet innehåller inte någon paket jäst, som man köper.
Nej den gör man själv och heter  Surdegsgrund, vilket första gången tar några dagar att få färdigt.
Surdegsgrunden ser ut så här när du startar upp den.
 Och så här Surdegsgrunden ut när den är klar efter några dagar. Stora bubblor och doftar gott. 
Då kan man börja baka av den direkt eller så åker den in i kylen och man får "mata" den varje vecka. Om man väljer att mata den, innebär det också att man alltid har en surdegsgrund som man kan ta av när det är dags att baka. Min surdegsgrund har jag nu haft i 5 veckor och den får lite rågmjöl och vatten varje vecka. Gör man så, behöver man inte starta upp en surdegsgrund som tar några dagar, varje gång man vill baka brödet.

*
Dags att börja baka, då kan man fundera på, när, på dygnets timmar man vill grädda brödet, morgon eller kvällen.
Här gäller det att planera Fördegen, ett dygn innan hahaha visst har vi tid att planera.
Eftersom Surdegsgrunden är klar i glasburken, tar man 100g av den (ca 1dl) och blandar ihop med mjölet och vattnet. Enl receptet nedan.
Själv gör jag detta på morgonen och låter den stå under hela dagen.
 För att på kvällen göra det sista, som blir den riktiga degen.
Då används hela Fördegen som har fått jäsa till sig under dagen.
Här är degen med oljan i bunken, redo att jäsas.
 Själv har jag låtit degen jäsa i kylen under natten och plockat fram den ett par timmar innan själva bakningen.
När den jäst klart och det viktigt att man INTE knådar degen. För då förstör man de fina bubblorna i den. Utan häll ut degen och försök dra ut den lite för att sedan dela den i bitar. Brukar bli runt 20stycken, beror på hur stora frallor man vill ha.
 Så här blev mina Surdegsfrallor.

Lycka till
och
Trevlig Helg
Kram
Yvonné







5 kommentarer:

  1. Det här låter kanongott och kul. Det ska jag verkligen testa! Nu kan jag inte skylla på tidsbrist!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej varken på tid eller på att jästen saknas hihihi Bara börja baka och Lycka till
      Trevlig helg

      Radera
  2. Kul att du är igång med surdegsbröd. Jag ärvde en surdeg för länge sen och den har varit så bra. Mycket estninskt bröd har bakats under årens lopp. Nu har maken tagit över bakningen och surdegen har vandrat vidare. Men kan tror vi har en liten bit kvar och den räcker nog o andan faller på igen. Annars får jag gå tillbaka till ditt recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det sägs att äldre degar är bättre och ger snabbare jäsning. För länge sedan fick jag en deg men höll inte liv i den då vi gav oss iväg ut med husbilen och ville inte ha den med i kylen. Fast nu är jag på gång.
      Kanske du har någon bild på det estniska brödet?

      Radera
  3. Birgitta ser till att vi har goda bullar till kaffet. Säter stort värde på det man får ta lite längre promenad

    SvaraRadera