Det har nog inte gått någon förbi att USA har fått en ny president idag. Ny och ny, det är en president som har varit president tidigare mellan 2017-2021 och nu ytterligare en period på 4 år.
Hur det kommer bli, återstår att se.
Och medans det pågår installationer osv.
***
Ägnar vi oss åt mat.
***
Ägnar vi oss åt mat.
För ett tag sedan såg vi på ett tv-program, tror det var Go-kväll. Där lagades det en vegetarisk rätt som vi blev intresserade att göra.
¨Aubergine Pakoda med krispigt ris¨
¨Aubergine Pakoda med krispigt ris¨
Det här receptet skriver jag av och det är för 4 personer. Fast vi halverade det, vilket blev bra till oss två.
Sätt ugnen på 250 grader.
Riset tar längst tid eftersom det ska först kokas och därefter in i ugnen 40minuter. Så börja att koka riset.
4dl ris
Riset tar längst tid eftersom det ska först kokas och därefter in i ugnen 40minuter. Så börja att koka riset.
4dl ris
Blanda ihop (jag tog en plastpåse):
1msk sambal oelek
1tsk curry
1tsk curry
2msk olja
1 riven vitlöksklyfta
salt.
När riset är kokt och svalnat lite, lägg det i plastpåsen och massera in blandningen i riset.
***
Under tiden riset kokar och svalnar lite. Dela 4 små auberginer längs med i skivor, så tjocka man vill.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla på båda sidorna med följande blandning:
100 gr smält smör
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla på båda sidorna med följande blandning:
100 gr smält smör
1tsk sambal oelek
1tsk curry
1 riven vitlöksklyfta
lite salt
Därefter in 5 minuter i ugnen. Ta ut och låt svalna.
***
Därefter in 5 minuter i ugnen. Ta ut och låt svalna.
***
Sänk sedan temperaturen till 200 grader och sätt in riset som du nu har plattat ut på en plåt med bakplåtspapper.
Där inne ska det vara i 40 minuter, rör runt ibland. Det blir ett krispigt ris.
***
Salladen, där kan man väl ta vad man vill (vi lade till morot spenat o tomat) men själva receptet är så här:
Där inne ska det vara i 40 minuter, rör runt ibland. Det blir ett krispigt ris.
***
Salladen, där kan man väl ta vad man vill (vi lade till morot spenat o tomat) men själva receptet är så här:
1dl kokta linser (vi hade röda)
2st hackad röd lök
2dl hackad gurka
1 citron både skal och saft
2tsk mortlad kummin
1krm chiliflakes
1tsk curry
1tsk socker
1 knippe mynta hackad
1 knippe koriander hackad
Blanda ihop salladen och när det krispiga riset har svalnat, blandas det ner i salladen.
***
***
Enl receptet ska man även fritera auberginerna, vilket vi inte gjorde, tycker det är lite otäckt att handskas med mycket olja som ska vara 175 grader.
Vi stekte upp dom i lite olja ihop med kryddorna, strax innan vi åt.
Vi stekte upp dom i lite olja ihop med kryddorna, strax innan vi åt.
Här får ni Pakorasmeten:
4dl kikärtsmjöl eller majsmjöl
3msk majsstärkelse
3dl vatten
2tsk garam masala
2tsk gurkmeja
1,5tsk salt
***
Det är gott med en Yoghurtdipp:
Naturell yoghurt
Naturell yoghurt
riven vitlök
salt
och om man vill, ta i mer koriander och mynta.
Ja det blev en riktigt god vegetarisk måltid, som kommer göras flera gånger.
Kram Yvonné
Ja, hur det kommer bli i världen återstår att se ... Maten ser god ut! Vi lagar inte så ofta vegetariskt (förutom grönsakssoppor kanske) men jag äter gärna vegetariskt på restaurang :)
SvaraRaderaJa hur denna gubbe kommer styra och ställa, återstår att se. Vi kan laga lite vegetariskt ibland men är inte några vegetarianer. Jakob äter gärna vegetariskt på restaurang, vilket inte jag väljer.
RaderaSå gott det ser ut och är det förstår jag. Riktigt läckert. Äter ofta vegetariskt men också annat så jag tar det som bjuds.
SvaraRaderaOch vi får hoppas att det kan bli både sans och förnuft i världen, vi får se. Installationen flöt ju på och 18-åriga sonen får mycket beröm för sin mognad. Såg när han satt intill den där "Musken" som hoppade upp och ned och sen gjorde det fullständigt galna. Så obehagligt och förstörde.
Ingen av oss är vegetarianer men kan laga det ibland. Jakob väljer gärna vegetariskt på restaurang, vilket inte jag gör. Såg inte hela installationen men däremot det klippet men Musken, galet.
RaderaNog kan man undra hur det ska gå i världen framöver och inte mycket vi kan göra åt det...
SvaraRaderaSå gott det ser ut. Vi pratade ju om den maten i Gokväll. Sedan är jag inget stort fan av aubergine, men det går kanske att lära sig. Nära jag läser receptet känns det som om det skulle vara rejält kryddigt och gott. Här går dagarna sin gilla gång och inte blir det några större utflykter i det helgråa vädret.... Här har det varit underkylt regn/snöblask hela dagen idag...
Nej vi kan inte göra något åt detta som gubbarna hittar på nu. Ja det stämmer, det är den rätten och vi gillar lite starkt och koriander mynta citron mumsigt. Du får testa och göra med tex kålrot. Men detta väder, suck, dimma var dag som blir som fint fint duggregn. Inte en snöflinga finns kvar. Kram
RaderaJa man kan undra hur det blir runt om i Världen, med maktlystna gubbar som ska styra. Vegetariskt händer att vi ibland gör/ äter, då för det mesta hos sonen, då de är 4 som är vegetarianer av 6. Själva föredrar vi kött, fisk och kyckling. Köpte faktiskt hem vitkål, morötter och squash så något ska det väl bli, men det får inte ta för lång tid att göra. Jag gillar inte att stå vid spisen. Vädret är deprimerande och man har ingen lust att gå upp på morgonen.
SvaraRaderaJa några gubbar som spänner sina muskler burr burr, inte bra. Vi lagar inte vegetariskt ofta, men det blir i alla fall varje månad. Då kan du tex göra squash /morots plättar med lingonsylt, det tycker vi är gott. Åh detta trista väder, vi har dimma varje dag som ligger långt ner. Var hemma hos mor idag och vi såg hur dimman lade sig som ett lock och sikten försvann. Nej det är inte roligt nu och när snön försvann är det även kolsvart ute.
Radera