måndag 20 januari 2025

Ny President I USA Och Vegetarisk Middag ...

Det har nog inte gått någon förbi att USA har fått en ny president idag. Ny och ny, det är en president som har varit president tidigare mellan 2017-2021 och nu ytterligare en period på 4 år. 
Hur det kommer bli, återstår att se.


Och medans det pågår installationer osv.
***
Ägnar vi oss åt mat.

För ett tag sedan såg vi på ett tv-program, tror det var Go-kväll. Där lagades det en vegetarisk rätt som vi blev intresserade att göra. 
¨Aubergine Pakoda med krispigt ris¨


Det här receptet skriver jag av och det är för 4 personer. Fast vi halverade det, vilket blev bra till oss två. 

Sätt ugnen på 250 grader.
Riset tar längst tid eftersom det ska först kokas och därefter in i ugnen 40minuter. Så börja att koka riset.
4dl ris
Blanda ihop (jag tog en plastpåse):
1msk sambal oelek
1tsk curry
2msk olja
1 riven vitlöksklyfta
salt.
När riset är kokt och svalnat lite, lägg det i plastpåsen och massera in blandningen i riset.
***
Under tiden riset kokar och svalnar lite. Dela 4 små auberginer längs med i skivor, så tjocka man vill.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla på båda sidorna med följande blandning:

100 gr smält smör 
1tsk sambal oelek
1tsk curry
1 riven vitlöksklyfta
lite salt
Därefter in 5 minuter i ugnen. Ta ut och låt svalna.
***
Sänk sedan temperaturen till 200 grader och sätt in riset som du nu har plattat ut på en plåt med bakplåtspapper.
Där inne ska det vara i 40 minuter, rör runt ibland. Det blir ett krispigt ris.
***
Salladen, där kan man väl ta vad man vill (vi lade till morot spenat o tomat) men själva receptet är så här:

1dl kokta linser (vi hade röda)
2st hackad röd lök
2dl hackad gurka
1 citron både skal och saft
2tsk mortlad kummin
1krm chiliflakes
1tsk curry
1tsk socker
1 knippe mynta hackad
1 knippe koriander hackad

Blanda ihop salladen och när det krispiga riset har svalnat, blandas det ner i salladen. 

***
Enl receptet ska man även fritera auberginerna, vilket vi inte gjorde, tycker det är lite otäckt att handskas med mycket olja som ska vara 175 grader.
Vi stekte upp dom i lite olja ihop med kryddorna, strax innan vi åt.

Här får ni Pakorasmeten:

4dl kikärtsmjöl eller majsmjöl
3msk majsstärkelse
3dl vatten
2tsk garam masala 
2tsk gurkmeja
1,5tsk salt

***
Det är gott med en Yoghurtdipp:
Naturell yoghurt
riven vitlök
salt
och om man vill, ta i mer koriander och mynta.

Ja det blev en riktigt god vegetarisk måltid, som kommer göras flera gånger.


Kram Yvonné


1 kommentar:

  1. Ja, hur det kommer bli i världen återstår att se ... Maten ser god ut! Vi lagar inte så ofta vegetariskt (förutom grönsakssoppor kanske) men jag äter gärna vegetariskt på restaurang :)

    SvaraRadera