lördag 6 oktober 2018

Norge Resan Del 4 Havöysund Till Alta ...

Vilken fantastisk utsikt vi hade uppe från klippan. Klippkanterna stupade rakt ner i Norske havet cirka 230 meter. Absolut inget vi gick fram och tittade ner på men man såg bort till de andra klipporna.

 Växtligheten är inte mycket att skryta över där uppe. Björken, tror att det är en björk, är som en slingerväxt. En sådan växtlighet träffar man på nere i alperna, uppe på 2000-2500meter höjd. Här var vi på endast cirka 200meters höjd, fast en annan breddgrad.
Husbilen är verkligen som en liten liten prick bredvid vindkraftverket.Vilken solnedgång vi fick oj oj oj
Till vänster i bild, har ett regnmoln fastnat.
Vi har sett att det kommer långsamt åt vårat håll. Skulle det komma över oss eller gå över ön utanför?

Plötsligt blev det alldeles mörkt framför bilen! Lite läskigt faktiskt och så ruskade det till! Hjälp, vi måste åka sa jag och började plocka undan för att rulla iväg. Men så hände inget mer och vattendropparna vi fick är de som syns på framrutan.
Ljusen som syns till vänster i bild är från bilarna, som besökt restaurangen.

Sakta rullar det enormt stora mörka molnet vidare ut över Barenshav.
Följande morgon, 27/8,  klarblå himmel och vi hör hur båtarna tutar. Hopp i stövlarna och med snabba steg fram emot kanten för att hinna se två av Hurtigruttens båtar mötas och signalerna ljuda.

 Restaurangen som är placerad på kanten.
 Har ett svindlande utsiktsfönster. Det kändes verkligen som om man skulle falla ner från kanten när vi satt vid fönsterbordet och tittade ner. Lite obehagligt men man vande sig. Nedanför på klippväggarna hade havsörnarna sitt tillhåll. Vi såg inga vid detta tillfälle.
Rakt ut i havet, kunde vi se med hjälp av en stor kikare, en av Norges större gasplattformar. Riktigt stor såg den då ut att vara.
Jakob har kopplat upp sig på Skype och pratade/visade sin syster vilken fantastisk plats vi befann oss på. Hon var såklart imponerad.

Därefter körde vi samma vackra väg tillbaka.

 Ända ner till Alta och där svängde vi förbi den orginella
Nordlyskatedralen, som på svenska blir Norrskenskatedralen.
Den invigdes i februari 2013.
Den såg ut som en stor blank plåtbunker, kanske elakt sagt men inte speciellt vacker. På kvällen då lamporna tänds ska den visst vara fin. Då lyser det ända upp i tornet, tanken är att det ska symbolisera just norrskenet. Vi såg inte det, ej heller inuti eftersom kyrkan var stängd.
Tanken var ett besök på Alta museum men även det hade hunnit stänga.
Vi fortsatte på väg E6 utmed Altafjorden, till en rastplats, som vi stannade på för natten.
N70 3 14  E22 59 4

Trots att vägen gick ovanför rastplatsen, hörde vi ingenting av den lilla trafik som var, vi sov gott.

Kram
Yvonné


8 kommentarer:

 1. Så vackra bilder! Vi ska verkligen gå tillbaka till era blogginlägg för tips och inspiration när vi vänder husbilen mor norra Norge. En resa dit står på önskelistan, men vi får se när det kan bli...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om vi kan insperera er till att resa dit.
   Kram

   Radera
 2. Det skämtas lätt om att Gud skapade naturen och djävulen skapade storstaden. Inte konstigt att jag gillar naturen som ni.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Härligt vackra bilder ni bjuder oss på!

  Ha det gott/Kram

  SvaraRadera
 4. Kan verkligen förstå att du blev rädd och ville vända och dra när det där molnet kom och gjorde allt så svart!! Kramizar

  SvaraRadera
 5. Vilka vackra foton! Mäktigt med det mörka molnet. Naturen har mäktiga krafter!

  SvaraRadera