fredag 16 mars 2018

Bakat Trevånings Tårta ...

Vi har firat min mors 90-års dag, både igår och idag, vilket har varit så roligt och trevligt.
Först ville inte min mor fira över huvud taget men när jag sa att jag fixar kakor och tårta, då ville hon ha kalas. För visst är det skoj med kalas.
Hade fått en idé om att göra en trevånings tårta.
3 stycken Chokladbottnar med lite kaffesmak gjordes i storlekarna 20, 15 och 10cm. Satte fast bakplåtspapper inuti formarna innan smeten hälldes i. Ifall kakorna skulle höja sig upp över kanterna vid gräddning, då rinner de inte över utan följer bakplåtspapperet.
Nu bakade jag bottnarna redan i söndags och lindade in dem i plast och förvarades i kylen tills i tisdags. Då skulle de delades till tre bottnar/storlek.
 Alla bottnarna penslades med lite mjölk, för att de inte ska bli torra.
 Tårtornas fyllningar bestod av en hallonmousse och den andra choklad/bailyesfluff.
Just fluffen måste man förbereda dagen innan den ska användas. Det är grädde, som ska värmas upp till 60-65 grader, absolut inte kokas, då är den förstörd. Nu kan man naturligtvis lägga ner vad man vill ha för smak. Så som Bilar lakrits eller vad man nu vill ha. Här valde jag att lägga ner mjölkchoklad som smältes i grädden och lite Bailyes.  Sedan ska den svalna och stå i kylskåp, minst 5 timmar. Jag brukar ha den stående i kylen hela natten. Följande dag så vispar man upp den. 
Då blir det ett riktigt lent gott fluff, mums, det kan man bara äta som en dessert.
Hade även gjort en Marängsmörkräm, som smaksattes med lite vaniljfrön. Så här i efterhand tycker jag nog att den var lite för söt. Det är även lite meck med att gör en sådan. Först ska det göras en Schweisisk maräng, vilket innebär att marängen ska värmas så sockerkristallerna löses upp innan den vispas och sedan vispas det ner smör, lite i taget, i små bitar.  Tydligen lätt att den skär sig, vilket min inte gjorde. Nja den tänker jag nog hoppa över nästa gång.
Hallonmouss Marängsmörkräm och Fluffen.
 Marängsmörkrämen spritsades runt kanterna på bottnarna, för att hålla fyllningarna på plats.
Därefter fylldes bottnarna
 Ihoplagda och sedan plastades de och in i kylen.
 När det var dags att täcka tårtorna, gjordes en vanlig smörkräm med vaniljfrön. Ju längre en smörkräm vispas, desto mindre smörsmak blir det. Så min smörkräm vispades riktigt länge, säkert 20-25 minuter.
  I två omgångar lades smörkrämen på, den fick stå i kylskåpet en liten stund mellan omgångarna. Det här var första omgången och den andra strykningen försökte jag göra slätare. Ju slätare underarbetet är, då blir även själva tårtan slätare när man lägger på Sockerpastan. Smörkrämen är även som en spärr mellan fyllningen och sockerpastan. Har man inte denna spärr, så blir inte sockerpastan bra, tror att den smälter.
 Jahaja sedan var det dags för själva sockerpastan att läggas på. Jag gillar inte att kavla, har inget tålamod då det kanske fastnar osv osv Vilket innebar att jag köpt färdigkavlade runda tårtlock.
Själva sockerpastan är inte speciellt god, många föredrar marsipan.
Har haft tårtorna på en bricka som går att snurra, vilket underlättar när smörkräm och sockerpastan ska läggas på.

 Man får töja och sträcka på sockerpastan
 och skära bort överbliven sockerpasta
 För att det ska bli lite stabilt och inte glida iväg, trycktes 5 sugrör med grillpinnar inuti, ner i den stora tårtan.
 och klipptes av. 
För där ska sedan nästa tårta ställas, som har en tårtbricka under.
Tidigare gjordes en test att spritsa med potatismos. Nu blev det på riktigt och smörkrämen fick olika färger med gelefärg. Den gula ska vara längs med, det är det som ska bli pistillerna i "tulpanen."
 Rullas ihop, så det gula kommer i mitten. In en liten kort stund i kylen, håll koll så det inte blir för kallt, då är det svårt att spritsa.
 Började med den minsta tårtan som fick hela locket med "tulpaner" och några gröna blad.
 Ställde tårtan direkt i kartongen och gjorde de sista blommorna.

 Den mista tårtan fick sättas på plats när vi kommit hem till mor. Kartongen var 25*25 och tårtan blev högre.
 Spritsade mer tulpaner runt om och stack ner 9 stycken ljus och 90, som jag gjorde i choklad.
SimSaLaBim
 Min mor hade inte en aning om vad jag gjort för tårta. Hon blev väldigt förvånad när hon såg den och kunde inte förstå hur det var möjligt att jag kunnat göra den hahaha

Det var jätte jätte roligt att få baka en sådan tårta till henne.

Vi åt annat också och det kommer berättas om senare.

Kram
Yvonné










8 kommentarer:

  1. Kan förstå att mamma blev glad att kunna bjuda på så fin tårta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev hon verkligen och väldigt förvånad att se en sådan stor tårta.
      Kram

      Radera
  2. Jag ju visste innan att du är en konstnär, nu har du bevistar det igen. Fantastiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Matts, konstnär var väl ändå att ta i, bara lite fantasi och så.
      Kram

      Radera
  3. Wow! Va häftigt! Så otroligt häftigt! Jag skulle inte ha tålamod och mecka ihop allting Förstår att din mor blev glad!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jag har inte tålamod när det jeklas, vilket det som tur var inte gjorde med denna tårta hihihi
      Kram

      Radera
  4. Wow vilken tårta! Vilket arbete. Förstår verkligen att mor blev glad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon blev jätteglad och ett antal timmar tog det att fixa tårtan.

      Radera