torsdag 16 maj 2019

Nu Är Det Verkligen Vår Och Maskrosmarmelad ...

Jippijappado,
 så känns det nu när solen och värmen är påväg tillbaka. Härligt, trots att vinden är något sval fortfarande. 
Pelargonerna flyttas fortfarande fram och åter, törs inte sätta ut dem riktigt ännu. 

Maskrosor är säkert de flesta bekant med på ett eller annat sätt.
Däremot, hur många har gjort Maskrosmarmelad?
Inte hade jag gjort det men så fick jag för mig att testa. För visst har vi maskrosor i trädgården eller? Nej det har vi inte, Jakob har varit flitig och dragit upp alla. Så Hur ska man då göra? Grannen hade en del gula maskrosor och jag gick dit och frågade. Han skrattade och sa: plocka hur mycket du behöver. Vilket jag gjorde och dessutom fick jag ta Rabarberna som hade växt upp fint. (Våra har fortfarande korta skaft efter förra årets flytt.)
Till maskrosmarmelad är det endast de gula bladen på blomman, som används. Efter rensning fick de ligga och dra i hett vatten och därefter silas bort, syltsocker tillsattes och lite citronskal.
Lätt som en plätt med andra ord.
Gjorde två smulpajer med rabarber och den ena fick grannen, som Tack.
Bunken till vänster i bild är maskrosorna som ska silas bort.
Resultatet blev riktigt bra, marmeladen blir mer som gele och smaken då, ja, som maskrosor socker citron hahahaha
Tulpanmagnolian blommar för fullt.
Jakob snickrade ihop en holk av gamla brädor, (fåglarna gillar inte nya brädor) Och våra nya hyresgäster flyttade in redan dagen efter att holken sattes upp, vilket var för några veckor sedan. 
Nu flyger dom in och ut och förhoppningsvis blir det ungar.
 

Nu ska jag fortsätta sy lite kläder, det är ju snart sommar.

Kram
Yvonné

6 kommentarer:

  1. Maskrosmarmelad eller gele låter onekligen spännande och rabarberpaj har jag precis lyckats skrapa ihop rabarber till! Då är det vår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marmeladen var både enkel att göra och god. Nu har våra egna rabarber börjat växa på sig.

      Radera
  2. Spännande med maskrosmarmelad. Det har jag aldrig gjort. Däremot har jag testat späda maskrosblad i sallad och de har varit gott. Visst är det härligt med alla vackra blommor och den skira grönskan som är. Ser fram emot att se dina nya alster. Ha dé bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maskrosblad i sallad, det har jag inte tänkt på, får bli nästa år då.

      Radera
  3. Vad roligt att du testade göra maskrosmarmelad. Nu bor vi i lägenhet så det blir liksom inte aktuellt men när vi bodde i villa så hade vi gott om maskrosor så då hade det varit läge. Men jag vet att grannens kaninergillade de maskrosblad jag plockade.

    SvaraRadera
  4. Maskrosblad till kaniner, det måste vara deras bästa mat hahaha

    SvaraRadera