tisdag 28 december 2021

Nu Är Glada Julen Slut Slut Slut ...

đŸŽŒ"Julegranen kastas ut ut ut"

Nej det stĂ€mmer inte riktigt, vi behĂ„ller julgranen ett tag till. Det kan bli sĂ„ att kulorna plockas bort och endast belysningen fĂ„r vara kvar. Inget vi behöver bestĂ€mma just nu, utan fortsĂ€tter njuta av granen och sneglar mot Tomtarna för att se om dom tröttnat pĂ„ att vara framme. Jo sĂ„ fick det bli, Tomtarna har smugit tillbaka in i vrĂ„rna. Även blomsterlĂ„dans apelsinskivor och polkakĂ€ppar blev utbytta mot kulor i lila och guld.

VĂ„ran Jul, har varit vit och fin med promenad i solskenets -9grader.

Julaftons förmiddag var vi hos minsta barnbarnet. TÀnk förra Äret, bodde dom hos oss i vÀntan pÄ att deras hus skulle bli fÀrdig renoverat. Nu Àr hon snart 14 mÄnader, en hÀrlig Älder dÄ det hÀnder massor. Hon har börjat gÄ för egen maskin 7-8meter, innan det blir ner pÄ knÀ och "springer" ivÀg pÄ knÀna hahaha.
Tomten kom och det var mysigt att sitta pĂ„ armen och fĂ„ dela ut paket. 
Hon hade sin "Lussebulletröja" pÄ sig, som jag sytt och Farfar hjÀlpte till att ta hand om papperet.
Vilken glÀdje det blev dÄ hon upptÀckte att det var klÀder till dockan med Babblarna pÄ. Hon kramade klÀderna och pekade "pratade" med figurerna och sedan skulle mössan sÀttas pÄ dockan.
Min mamma var ocksÄ med och fick hÄlla i dockan.
Nu var det inte bara dockan som fick Babblar klÀder. Hon satt i yngsta fasters knÀ och öppnade paketet, som innehöll dreggglis trosor och en korsryggs klÀnning. JÀtteroligt att se hur glad hon blev av dessa figurer och dom kramade hon lÀnge.
Att ha klÀnningen pÄ sig, samtidigt som hon skulle gÄ peka och prata med figurerna och dessutom krama dom, var inte helt lÀtt hahaha.

 
Inte helt lÀtt för fotografen att fÄ till en bild, som inte Àr suddig nÀr föremÄlet rör sig. Bra att jag fotat klÀderna nÀr jag sydde dom och innan hon satte pÄ sig dom.

Baksidan med de korslagda banden. En bra skĂ€rning pĂ„ klĂ€nningen med det delade livet, som en "sur mun" pĂ„ bakdelen och framdelen har en "glad mun". 

Dockans klÀder, mössa mamelucker och klÀnning.

Resten av Julafton var vi hemma och myste. Förra helgen hade vi julmat sĂ„ nĂ„gon julmat blev det inte för oss.  Utan vi Ă„t Köttfondy, (nĂ„got som Jakobs systers familj gör i Schweiz) och i stĂ€llet för olja, kokades en god stark buljong att doppa kött och grönsaker i. 
Jakob hade bakat Zopf, ett bröd vi brukar ha till Julfrukosten.

Tomte gröt eller risgrynsgröt Ă€r nĂ„got vi tycker Ă€r gott. Ibland görs det Ris a la Malta med apelsinbitar, mumsigt. 
Somliga lagar sin gröt i ugnen, för att den inte ska brĂ€nna fast i kastrullens botten. Vilket jag testade och det blev allt annat Ă€n bra. Varför det gick fel, vet jag inte men det blev som en pudding och fick skĂ€ras i bitar. Dessutom tog det lĂ„ng tid, som den skulle stĂ„ i ugnen. Nej det kommer jag inte göra om. 

Gjorde detta i stĂ€llet, vet inte om det Ă€r fler Ă€n jag som kokar pĂ„ gammeldags vis? Vilket Ă€ven gör att man inte behöver passa gröten, spar pĂ„ elen och inte fĂ„r man nĂ„gon brĂ€nd kastrullbotten. 

Ta din kastrull och hĂ€ll ner grynen och vatten enl ditt recept. SjĂ€lv brukar jag vĂ€rma mjölken i en annan kastrull för att det gĂ„r lite fortare för gröten att sedan koka upp, istĂ€llet för att hĂ€lla ner kall mjölk. NĂ€r mjölken Ă€r i grötriset, lĂ„t koka upp och koka i nĂ„gra minuter sĂ„ den blir riktigt varm. 
DÄ lyfter du av kastrullen frÄn spisen och placerar den pÄ en yllefilt med en tidning pÄ.
Vik tidningen om kastrullen.
Vik filten om och nu har grötkastrullen ett fint varmt omslag och ska stĂ„ sĂ„ tills gröten Ă€r klar. Hur lĂ„ng tid Ă€r det dĂ„? Kokar till exempel pĂ„ kvĂ€llen och den Ă€r klar till frukosten eller tvĂ€rt om, koka pĂ„ morgonen och Ă€ter eftermiddag/kvĂ€ll. 
Man fĂ„r förstĂ„s vĂ€rma den nĂ€r det Ă€r dags att Ă€ta om man vĂ€ntat lĂ€nge. 


Innan det blev vanligt med fĂ€rdigkokt skinka, lagade jag Ă€ven skinkan pĂ„ detta sĂ€tt. Första gĂ„ngen jag gjorde skinka, var den pĂ„ 4kg och blev superbra. Men nu för tiden köper vi fĂ€rdigkokt och griljerar bara. 



Nu önskar vi Er ett fint slut pĂ„ Ă„ret 2021 och 
Ett Gott Nytt År 2022 💜💜💜


Kram 
Yvonné

























6 kommentarer:

  1. SĂ„ fina klĂ€der!!! Önskar god fortsĂ€ttning!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar sÄ mycket och roligast Àr det nÀr lill-tjejen börjar upptÀcka figurerna.

      Radera
  2. Det ser ut som om det Àr fler Àn vi som tycker att "Nu Àr glada julen slut, slut, slut" Àven om vi inte har nÄgon julgran att kasta ut, ut, ut...
    Nu önskar vi er ett gott slut pÄ det hÀr Äret!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst Àr det lustigt att vi har likadan rubrik Nu Àr glada Julen slut slut slut. Nu njuter vi av de sista dagarna pÄ detta Är och hoppas att det blir en bra övergÄng till 2022.
      Kram

      Radera
  3. God fortsÀttning! Och en riktigt trevliga juldagar verkar ni ha haft. Och vi tycker det Àr skönt nu att julen Àr över.
    Ingen s.k. julmat hĂ€r alls. Inte ens före jul. Vi tycker inte direkt om alla blandningar. (Äter gĂ€rna lax men behöver inte blanda den med en massa annat.) HĂ€r gick vi pĂ„ skaldjur men Ă„t julaftonsfrukost med döttrar och deras familjer med lite blandat. (Det mest juliga var sĂ„ köttbullar, som man ju Ă€ter Ă„ret om och skinka som ocksĂ„ Ă€ts nĂ€r som)
    Vad gott med fundue och perfekt med buljong. Vi har ocksÄ skippat oljan.
    SÄ fina plagg du sytt bÄde till barnbarnet och dockan. Imponerande!
    Nu hoppas vi pÄ fler fina dagar som lockar till utevistelse.
    Passar pĂ„ att önska Gott Nytt År.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det dĂ€r att blanda mĂ„nga rĂ€tter pĂ„ en och samma tallrik Ă€r vi inte heller sĂ„ mycket för. Är det smörgĂ„sbord sĂ„ vill jag Ă€ta var rĂ€tt för sig och sedan ny tallrik och sitta lĂ€nge och Ă€ta. En köttbulle, en prinskorv och en skinkbit ungefĂ€r. SĂ„g en gĂ„ng en person, som hade sin tallrik överfull med olika rĂ€tter och det sista han gjorde, toppade den med en skopa skinksĂ„s över alltihopa!
      Fondy med buljong Àr gott, var med om att olja exploderade rakt upp och efter den gÄngen Àr det slut med olja. Viktigt Àr förstÄs att köttet har fÄtt rumstemperatur innan man stoppar det i grytan.
      Tack sÄ mycket, det har blivit nÄgra nya plagg Ät henne.
      Vi hoppas ocksÄ pÄ finvÀder, inte sÄ som det Àr idag dÄ det ligger som ett lock över oss.

      Radera