måndag 6 maj 2024

Pannkakstårta Och Nyköping ...

Söndag morgon, kokades det hallonsylt och gräddades pannkakor för fullt, det skulle bli en pannkakstårta till Kamilla, sonhustrun. Hon kommer att fylla år när vi inte är hemma. Då tänkte vi kila över och överraska henne med den och blommor. 
Om man nu får säga det själv, så blev den väldigt god, mumsig.
Pannkakssmeten fick en lite touch med vaniljpulver i, vilket ger en liten godare smak. Inte skulle jag vilja äta vanliga pannkakor med vaniljsmak men till tårta blir det perfekt.
Pannkakorna varvades med hallonsylt grädde och jordgubbar björnbär blåbär och färska hallon på toppen. 
Grädden vispades med florsocker och så här såg den ut färdig.


När vi kom hem från tårtkalaset och höll på att göra i ordning husbilen. Kom vi på att det blir tidig uppstigning följande dag, för att komma ut ur stan, innan morgonrusningen sätter igång. Då sa vi att det är  lika bra att vi ger oss iväg på sen eftermiddag/tidig kväll. 
Sagt och gjort, vi lämnade stan och hamnade i Nyköping när klockan slog 18,00.  Regnet hängde med hela vägen ner och fortsatte under kvällen med några korta stunders uppehåll. Så pass att vi hann gå en sväng utmed ån i lite duggregn utan att bli allt för blöta. 
Vi övernattade borta vid Nyköpingshus, där står man gratis mellan 18-09. Annan tid betalas med Easy-Park appen. Toalett som är öppen 24 timmar. Man ska nog inte ha så mycket längre bil än vad våran 7,5m är, blir det nog för trångt. Det finn en ställplats nere vid hamnen som man även kan söka sig till.

Lägger en länk här till Nyköpingshus 
Den gamla medeltids borgen från 1100-talet med sitt stora vita Kungstorn. Där var det tre olika utställningar men allt var stängt så här pass tidigt på säsongen. 
Ligger fint vid Nyköpingsån som det var ordentlig fart på. Fullt förståeligt när det hade regnat och regnade.




Magnolian i full blom.




Vi gick över bron till andra sidan och följde ån ner till de röda trähusen där bland annat det fanns ett rökeri, konstutställnng och ljusbutik.




Vid de röda husen stod Gert Fredriksson som staty, kanotisten som tog 8 stycken OS medaljer på 12 år. 



Fortsatte ner till hamnen och tittade på ställplatsen som på håll, såg ut att vara fullbelagd. 


Passerade stora Sörmlands museum

Statyn i brons, En plats inom oss av Knutte Wester. Han intresserar sig just för människor, missförhållande och hur makt brukas och missbrukas. 

Vid Nyköpingshus, bredvid parkeringen finns Tovastugan, cafe, en liten scen där det kommer vara en hel del bra artister under sommaren. Orup, Melissa Horn, Miss Li, The Boppers osv osv





***
I morse, måndag vaknade vi klockan 7 av kyrkklockorna och regnet som fortfarande smattrande på taket. 
Vi lämnade Nyköping och fortsatte med ett stopp hos min bror för en fika och nybakad sockerkaka.


Dagens slutmål var golfklubben i Nybro där vi mötte upp BM och Lars. 
När så äntligen det dagslånga regnet slutade tog vi en kvällspromenad på golfbanan för att se hur blött det var och vad vi kan förvänta oss inför morgondagens spel. Någon värme är det inte, bara 7 grader, långkalsongerna kommer säkert att behövas i morgon.

Kram Yvonne 




























söndag 5 maj 2024

Trädgården Blommar ...

Vilka fina soliga dagar vi har haft. lördagen med en temperatur på +21 grader.
Vi har spelat golf på våran hemmabana och jag Yvonné fick ihop hela 38p, vilket var mer än godkänt. 
Har varit på 50års kalas då yngsta dottern fyllde år, hipp hurra för henne.
Haft lite att fixa i trädgården, planterade ut tomatplantorna som täcktes med vit täckduk.
Husbilen har blivit tvättad.
Fåglarna kvittrar och badar i vattenspeglarna som jag har ställt ut. Vi har ett fågelbo ovanpå en av våra markiser, där ligger en björktrast och ruvar. Och inte vill vi störa genom att fälla ut markisen. 


Vi har haft en Domherre på besök i några dagar, vilket känns lite märkligt, jag tycker dom ska komma på vintern.


En stor flock med Bergfinkar har också varit här. Minns inte att vi har haft dom här tidigare.



 Blommor och blader har exploderat nu när värmen kom, plötsligt var allt grönt. Rabarberna sköt iväg och pyttesmå vinbärsklasar har redan kommit.





Magnolian är på gång men än så länge är det mest knopp.

Körsbärsträdets blommor visar bara lite lite vitt.

 
Andra blommor har slagit ut ordentligt.

Visst är det en härligt blå färg som den här Kaukasiska Förgätmigejen har. Den står större delen av dagen i skugga, så man ser verkligen den starka färgen.










Vi har några tulpaner också men dom glömde jag fota.

Nu får vi se hur det blir med körsbärsträdets blommor, om dom stannar av när högsta temperaturen ska bli 11 grader och regnet kommer. Verkligen upp och ner med temperaturen men frost ska det inte bli, hoppas jag.

Kram Yvonné

















lördag 4 maj 2024

Tiveden Och Nora ...

Vi lämnade Forsvik efter en god natts sömn och hade siktet inställt på Tiveden. En plats som vi besökt 2014 och har skrivit om den tidigare, vi mindes den som väldigt trevlig. 

Tiveden är en Nationalpark alt Naturreservat. Skillnaden är att i nationalparken, äger staten marken och i ett naturreservat kan marken ingå i ett privat samt ett allmänt ägande. Vad Tiveden egentligen är, vet inte jag då det den benämns med bägge dom två orden. Hur som helst, så är det väldigt vackert lugnt och rofyllt att ströva runt i skogen. 
Man hittar Tiveden mellan Laxå Askersund och Karlsborg. Vi kom från Karlsborg och följde skyltningen in till Tivedens Huvudingång, som ligger mitt inne i skogen. 
Grusväg, smal sådan, dåligt med mötesplatser och plötsligt en 4 tons förbuds skylt! Nej vet ni vad, jag bestämmer mig för att fortsätta. Jättebusigt och med hjärtat i halsgropen att inte få möte eller bli ertappad kom vi fram till den så kallade Huvudentren. 

Parkerade på den hänvisade platsen för husbilar/husvagnar.

Där hade hänt en hel del sedan vi var här, med ordentliga grillplatser med ved och toaletter.




Ett par 10-tal meter var gjord för rullstol barnvagn

Många skyltar var det som pekade åt olika håll, vi blev helt förvirrade, Vad skulle vi välja? Stenkällan, på 900meter gick vi förra gången.

Trollkyrkan på 2,6 km verkade vara en bra slinga och därifrån kunde man se hur långt som helst, vid klart väder förstås. Sagt och gjort med ryggsäcken med fikat på ryggen, brakade vi iväg in i skogen och kom ganska snabbt tillbaka. Den slingan började med en kraftig klättring upp för ett berg, nej nej det ville vi inte utmana oss på, med tanke på att det var blött. Att rutscha utför berget står inte på prio ett listan. 
Tillbaka vid skyltarna och började om: Vilken skulle vi ta? Valet blev till Ösjönäs 3,6 km, då det spåret, inte skulle gå uppe på berg enl kartan. 



Såg bra ut de första 100-tals meter, därefter blev till att klättra hoppa över vattenhinder.
Nej vi vände och gick tillbaka.




På motsatta sidan av sjön hade vi sett några ledstänger uppe på berget.


Fjärde gången gillt, om man ska räkna den där spängade biten vi gick först. Nu borde det väl bli rätt, då vi valde  mot Vitsand.

En hel del stenar som vi tog oss över.


Det var detta räcke som vi såg från andra sidan sjön.




Där uppe på berget gav vi upp och satte oss för att fika och njuta av lugnet och fågelkvitter.


Vi lämnade Tiveden utan att ha sett några grodor som vi gjorde förra gången då det var Grodkonsert vid parkeringen.
Vi tog en annan väg ut och fortsatte mot Tivedstorp fortfarande grusväg men lite flera mötesplatser. Och ut på 503, vidare mot Askersund. 
Övernatta får man så klart inte göra inne i Tiveden på de få parkeringarna som finns. Man är hänvisad till campingen. 

***
Kvällen slutade hos våra vänner i Nora, där vi vaknade följande morgon till snö! Hur less är man inte på detta vita som kommer med jämna mellanrum och lurar oss på Våren.


Vi tog en promenad och såg att snön redan hade börjat smälta bort.

Då var det dags att vinka Hej då till dessa goa Nora vänner som vi känt runt 20 år. 
Jakob är också med på bilden, hans finger i överkant på bilden hihihi

Därefter åkte vi hem.

***
Som jag skrev i föregående inlägget, är vi hemma redan och nu njuter vi av den riktiga Våren med en dagstemperatur på hela 21 grader.


Kram Yvonné