måndag 10 december 2018

Årets Advents Fika ...

Till 1:a Advent har vi 
"Jul i vårat hus"
En gran inne och den andra ute på altanen.

Efter att haft uppehåll med vårat adventskaffe sedan 2014. Bestämde vi oss för att bjuda in en del av våra vänner till 2:a Adventskaffe.
Det blev tre års uppehåll, 2015 gjorde vi en långresa på 3,5 månader runt i Italien/Sicilien, 2016 och 2017 var vi i Göteborg på Julmarknaderna. Men så i år hade vi inget planerat med husbilen och den 2:a Advent passade bra, (jag jobbar nämligen var annan helg)
Att baka är något som jag gillar och Jakob är inte den som är den utan han hittar till köket och gör gärna "sina" kakor.
Att ha haft ont i tummen, har inte varit det optimala när det skulle bakas. Speciellt inte saffransbullarna, som behövde knådas och kavlas, vilket fick vänta till i lördags.
Årets Blossa Glögg , påminner mycket om italienska Limoncello med en touch av glöggkryddor. 
Vi tycker om den och gärna serveras kall.
Jakob gjorde sin mors kakor, Anisli. Det är goda aniskakor och passar bra till jul. 
Dessa kakor Jakob bakade ser ut som om han har gjort kakor av Trolldeg. Ni vet degen på salt mjöl och vatten som torkar och blir hård. Jag vet, det var inte snällt sagt men dom är stenhårda och då menar jag stenhårda! Något gick fel och har gjorts om men det blev inte riktigt bra. Jo visst kan man äta eller rättare sagt gnaga på dom, efter, att de legat i blöt exempel i kaffe! Men inte ens det rekomenderas hihihi
Jakob har även fått kavla ut pepparkaksdegen till "pepparkakshuset".
I år blev det en PepparkaksHusbil, våran husbil med belysning inuti 


Cocostoppar och Jakobs specialare Zimmetstiern, som är väldigt goda.
 Polkagrismaräng
 Lakritskola kakor
 Choklad
 Vallmo/citron kaka och blåbärsgrottor
 Minibiskiver med citronkräm och doppats i vit choklad, under mini cupcake mjuk pepparkaka med lingonfrosting med en bit pepparkaka som dekoration.
Har nog missat att fota någon sort.
Gjorde en tårta som jag gillar, Norrskenstårta. Passar väl bra när vi har blivit förtjusta i just norrskenet.
Det är en mandelbotten och två olika lager mousse. För att hålla mousserna på plats har jag satt en plastkant runt om inne i formen efter att mandelbotten är gräddad.
Ovanpå moussen skedas sedan smaksatt gelantin. I år ville jag det skulle vara någon dekoration också.
Bubblor.
Fick ta hjälp av tryckluft för att få de små vattenballongerna uppblåsta. Det var helt omöjligt att blåsa upp dom, så hårda, tur att vi har en maskin hihi
 Fasttejpad på en grillpinne, var det dags att doppa ballongen i uppvärmd gelantin, som jag valt att färga röd.

Det var omöjligt att få ballongerna stå upprätt, det blir nämligen en droppe undertill när överflödigt gelantin rinner av. De måste stickas ner i något som dom står stadigt i, annars faller de omkull. Man får doppa ett flertal gånger och sedan måste de torka minst ett dygn. Därefter kan man klippa upp ett hål för att dra ut ballongen. 
Bubblorna är nog inte goda eftersom det bara är gelantin, har inte smakat.



Några Godisar blev det också

 Dessa är med vit choklad lime och cocos
 Vaniljfudge
 Rostad flagad mandel med choklad till vänster, RockyRoad i mitten och Bräck.
Gjorde även lakritskola doppad i choklad med lite salt. Dom hamnade i papper innan kameran kom fram.
Vi har även skinkmacka julmust.
 Köpte en färdigkokt och grilljerar bara. En väldigt god skinka mums.
Ute på altanen har vi glöggen på värmning.
 Och inne serveras resten

Tack alla 18 vänner, som gladeligt kom och fikade med oss. Det var mysigt.

Kram
Yvonné



13 kommentarer:

  1. Wow, vilken tillställning! Så mycket godsaker ni bakat!! Förstår att grannarna kom med glädje. Ha en fortsatt bra advent!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En och annan sockerbomb är det allt hihihi
      Kram

      Radera
  2. Det kalaset hade jag inte tackat nej till. Så mycket godsaker du gjort. Trevlig fortsatt 2:advent önskar vi er. 👍😍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd att ni är så väldigt långt bort när vi har detta adventsfika.
      Kram

      Radera
    2. Nästa år har vi bestämt att inte vara borta. Är lite trött på Spanien nu.😒

      Radera
  3. OJ så mycket gott!
    Så duktiga ni är!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tackar, det är kul att baka.
      Kram

      Radera
  4. Men waow vilken fin pepparkakshusbil!!! Imponerad! :) Och ja, av det andra också ... själv kan jag inte baka alls ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ni gillar bilen man måste förnya sig hihihi
      Kram

      Radera
  5. Vilken adventsfika!
    Jag förstår om era vänner har saknat traditionen.
    Den häftiga tårtan hade utan tvekan platsat i "Hela Sverige bakar"!

    SvaraRadera
  6. Oj oj till Hela Sverige Bakar är nog resan lång hahaha men roligt är det i alla fall.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Det var inte dåligt vad mycket vackert ni fått till hemmavid!
    Granen,Husbilen,alla kakor o tårtan var ju bara så fin :-)

    Ha det gott o njut.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket. Ja nu är allt klart och vi behöver varken baka eller göra mer godis hahaha.
      Kram

      Radera