söndag 2 oktober 2016

Lämnat Frankrike ...

Visst är det så att man måste åka ifrån, för att kunna återvända. 
Vilket är precis det vi har gjort nu, åkt ut ur Frankrike.
Längtar redan tillbaka för att fortsätta vidare till andra platser som vi bara varit och nosat på i ytterkanterna av. 
Ja Frankrike är stort och alla delar har sin charm. Svårt eller rättare sagt hopplöst att välja en plats som favorit, i alla fall för oss. 
Bergen tycker vi mycket om båda två och det har blivit några pass vägar. Bara en vandring men den varade i 6 timmar så vi fick en bra dos då hahaha
Kommer vi till havet med de enorma långa sandstränderna, där inte slutet syns, blir jag lycklig. Där kan jag bara gå i timmar, sprätta med  tårna i sanden och saltet som yr i luften och får håret att bli som en stor svintoboll. Är det dessutom badbart, ännu bättre. Jakob hade oturen att må dåligt när vi var vid havet. Fick stanna i skuggan och kurera sig under markisen. 
Maten och alla goda saker som finns.
Jag äter sällan mjukt bröd hemma. Här går det inte att motstå när brödbilen kommer tutande och öppnar bakdörren medans bröddoften fullständigt slår knock på en. Det måste bara köpas en baguette . Oftast slinker det med en krispig smörig frasig croissant. Till detta goda bröd har vi goda ostar (trots att det är frukost) och rinnande honung, favoriten är Miel de romarin/rosmarin honung.
Hur ofta äter vi bakelser hemma? Inte varje dag i alla fall det är säkert. 
Varför finns det så mycket gott här eller så har vi totalt tappat våran karaktär.
Vi mumsar nästan varje dag eller ska sanningen komma fram så är det faktiskt var dag ...
Citronmarängpaj är som en dröm. Den upp och nervända äppelkakan, mums. För att inte tala om de små fruktpajerna med vaniljkräm och speciellt den med hallon ovanpå. Det är bara sååå gott.
När vi satt i husbilen och åt de sista bakelserna. Pratade vi redan om att baka sådana fruktbakelser när vi kommer hem. Inte kan man bara sluta tvärt, då får vi väl abstinens hahaha
Alla skaldjur vi ätit, främst musslor kokta i vin och serverade med frites gott gott. Ostron har jag också ätit ett par gånger (inte Jakob) och tror nog att min dos av ostron är uppfylld ett bra tag framöver. Om jag skulle hamna på ett Ostron Champagne kalas, skulle jag äta men den chansen är liten.

Det finns en liten baksida i Frankrike också konstigt vore det annars. 
Det är hur de franska husbilsägarna beter sig på Ställplatserna. Vi har undrat Varför går männen ut och ställer sig och kissar utanför/bakom/mellan husbilen? Där sitter man sedan och fikar och känner kissdoften. Själv klev jag i bajs och vill inte veta varifrån det kom, skorna kastades direkt.
Jag har skojat med Jakob och sagt att jag ska gå ut och kissa! Om jag varit tillräckligt modig skulle jag gjort det och velat se hur reaktionen blivit. Till nästa år ... kanske ...
Ja detta manliga kissande ute här och där, det tycker inte jag om.
Likaså på rastplatserna, där töms gråvatten ut och inte skäms dom heller trots att jag har pekat på vattnet.
Ja det blev lite negativa händelser.
Livet går vidare och vi rullar vidare i solskenet. På skumpande vägar genom Belgien och mindre skumpande i Holland. Nu befinner vi oss på Autobahn upp till Lubeck. I morgon måndag är det helgdag i Tyskland och allt är stängt. Trafiken rullar på bra men nu får vi indikation på en lååång kö mellan Hamburg och Lubeck ... Tur att vi har toalett i våran husbil hahaha

Kram
Yvonne
som fortfarande bloggar från mobilen och utan bilder 11 kommentarer:

 1. Om det är så att ni stannar till i Lundåkrahamnen, får ni gärna höra av er. Då kommer vi med kaffebröd och hälsar på. Ring 070-657 34 63.
  Kör försiktigt, ha det gott. Kram☺

  SvaraRadera
 2. Bonjour!!! Ja, alla dom där go´sakerna känner vi igen! Fruktpajen med hallon är Arnes absoluta favorit, men jag bara älskar en frasig sacristain, som Arne kallar "stackars Sten"!(Låter ung så när man uttalar den på franska tycker han!) En klick rosmarinhonung till getosten Rocamandour (är inte riktigt säker på stavningen)är bara sååå gott! Men...vi känner inte alls igen det där med kisseriet, har aldrig sett det! däremot är det ju en massa hundbajs överallt! Ha en fortsatt trevlig resa!!!

  SvaraRadera
 3. Men vilket beteende att gå ut och kissa så!? Haha, skulle verkligen vilja se deras min om du gjorde detsamma! :) Och nog finns det godsaker i Frankrike och på andra ställen utomlands... Tur i alla fall att skaldjur och sånt är nyttigt :)

  SvaraRadera
 4. Det var ett rikt blandat inlägg, med både ris och ros. Franska baguetter är helt omöjligt att avstå. Likaså alla fruktbakelser, som det blir en om dagen av också, i mån av tillgång. Frankrike är ett helt underbart land!

  För egen del har jag inte gått till en urinoar, på säkert 40- 50 år. Jag tycker de är uräckliga. Varför finns det inte en pappersrulle där också?
  Stoppar gubbarna ned vännen våt i kalsongerna? Vissa typer står där och skvätter lång väg. Ståkissa ute! Nej Tack, om inte nöden tar helt överhand.

  Vi satt fast i en bilkö på autobahn i Kasselbackarna, med totalstop i tre filer under fyra timmar och plus 35 grader varmt. Då satt tjejer och damer och kissade mellan bilarna. Det rann små gula rännilar överallt.
  Kram & Må gott

  SvaraRadera
 5. Mumsig mat å dryck i Frankrike! Där kan man åka i evighet utan att tröttna på vyerna. Vi gillar också berg och slingriga väger, på sommaren i alla fall! 😆

  SvaraRadera
 6. Susanne: vi tackar så mycket och vill gärna ha det erbjudandet innestående eftersom båten kommer in klockan 19 och vi åker direkt hemåt. Börjar jobba dagen efter så vi hinner inte, tyvärr.
  Kram

  Gila: Stackars Sten har vi missat, det får bli nästa gång. Bra att ni inte ser de kissande männen.
  Kram

  Freedom: det är verkligen tur att skaldjur är nyttiga till skillnad mot bakverken
  Kram

  Matts: har förstått att ni också gillar godsaker som vi gör.
  Nu säger Jakob att han har sett papper på en urinoar. Vad hjälper det när det saknas på övriga. Det du skrev om ang bilkö, det är undantagsfall som även jag tycker är ok. Bilkön upp till Lubeck var fort över, 7 minuter tog det bara.
  Kram

  Imelda: visst är det vackert och med god mat och dryck. Slingriga vägar i lagom dos haha
  Kram


  SvaraRadera
 7. Franska baguetter är oslagbara! Och som du påpekar, citronpaj, Tarte Tartin och musslor ..... Mmmmm så gott!! Det är väl kanske därför man hamnar i Frankrike under semester :)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Erbjudandet står alltid kvar. Ha det gott, kram☺

  SvaraRadera
 9. Inget vidare om ni dessutom känner doften...av pinket;-) Tur att man inte vet om någon har uträttat sina behov just där ni satt just nu :) Trist med skiten under skorna. Hoppas det inte var splitternya skor bara. Så det går inget vidare med bilderna ännu ? Hoppas du får till det på Svensk mark :) Kramizar

  SvaraRadera
 10. Det var mina färgglada resårskor som varit bra i sommar. Nu blir det varmare på fötterna.
  Kramizar

  SvaraRadera
 11. Ni har liksom vi en förtjusning i bakverk! Massor med gott att stoppa i munnen. Visst finns det mycket fint att titta på i Frankrike, liksom i andra länder. Bara frågan hur man ska hinna med allt. Ha dé gott!

  SvaraRadera