söndag 30 september 2012

Sammanfattning Av NorrlandsResan....

Börjar med att säga: Tack till alla, som har skrivit kommentarer och tyckt om bilderna och gett oss rese tips. Det har varit svårt att få snabb uppkoppling och då har jag helt enkelt inte svarat på era kommentarer. Men för den skull är ni inte bortglömda.
Att dom som bor norr över,  har Telia, som operatör, tror jag är ett måste. Vi har Tele 2 och det har inte alltid fungerat såå bra men nu var vi på semester och klarade oss hyfsat. På de ställena där nätet inte fanns, blev det liksom riktig semester!
Att vi reste Norr ut var nog lite oplanerat, men det har funnits i bakhuvudet lite till och från. Men man kan ju undra vart man är när detta dyker upp! Eller hur? Ett "spektakel" utanför Gävle ha ha ha

Att det blev norr, just nu, var nog mer att vi hade bara 2 veckor och tyckte det vart lite kort om tid att fara söderut med färjan. Och ska man sedan njuta av bad, så måste man ner och vända i Medelhavet, kändes som lite stressigt. Dessutom är det inte så mycket mygg den här årstiden!
Apropå bad, Rolle o Carina, Bloggen Matrix, som reste till Grekland, eran blogg kan jag inte få upp längre, något som är fel kanske?
Tillbaka till Norrland, det skulle vi förr eller senare vilja se. Jakob, har varit ändå upp till Nordkap men det var länge sedan, medans jag har varit till Åre som längst. Skämmigt, tycker jag själv, eftersom jag varit på många platser i vida världen och inte sett norra Sverige!
Katarina, som har bloggen Kattas Fikarum, har varit en av inspirationskällorna med sina fina Norrlandsbilder, som hon delade med sig av under sommaren. När jag nämner Katarina, så visste jag inte att du har Jukkasjärvi som din hemförsamling och blivit döpt i den vackra träkyrkan med Bror Hjort tavlorna. Tänk att vi har gått på samma kyrkogolv! Det var en fin liten kyrka.
Det fanns några roliga vägskyltar där tex: Tionde vägen och på vägen till Esrange, en skylt där det stod: Vi bor här. Det kan ju vara bra att skriva ut, för det var rätt så ensligt utmed den vägen! Andra sidan, den skylten såg vi också i Gällivare och noterade och funderade hur den skulle tolkas ha ha ha
Den Norrländska maten, pite palt, renskav med mandelpotatis och kok kaffe. Jätte jätte gott men kok kaffe i all ära men det går lika bra med brygg för min del hihihi Förr vet jag, hade vi en Don Pedro och det kan man kanske likna med kok eller? Nja det är som tycke och smak, delat.
Vilka vägar det fanns där uppe, långa raka, lite böljande upp och ner, de flesta fint asfalterade. Fast ibland kunde det kännas lite trist med de raka sträckorna med träd utmed bägge sidorna, som gjorde att man kunde inget annat än titta rakt fram, det fanns liksom inget annat att titta på! Det blev genast roligare när träden försvann ha ha ha.

Att man möter "inhemska" bilar, kan man knappast ta miste på. Dels så har de flesta ett övertäckt släp eller en vanlig släpkärra efter bilen. Dom hade määängder med extra ljus, både uppe på taket och fram i grillen. Fast det är klart, det finns ju inte belysning på vägarna, som det gör här hemma och är det sedan mörkt under vinterhalvåret så behövs det säkert. Några renar hade vi uppe på vägen och likaså en älg, som sprang över, medans den andra älgen gömde sig bland träden.
 
Så det är nog bra att ha dessa extra lampor och släpkärran, kanske för att lasta in djuren i hihihi
Naturens färger, sååå vackert. Vi hade verkligen tur med vädret, som uppe i Abisko, där kändes bergen så nära på något sätt. I Schweiz, säger man att det är fönvind när bergen är klara och känns nära, vet inte vad man säger här? Trädens skiftningar och den blå himlen och sedan sjöarna, såååååå fint.

Egentligen, så älskar jag värmen och det får gärna vara riktigt varmt +40gr. Så Norrland, den här årstiden, kunde inte uppfylla det precis ha ha ha Nej det blev många dagar med långkalsonger på och fleecetröja, jacka, halsduk och vantar. Den oranga toppluvan, som syns ibland på fotona, köptes i Gällivare när det hade kommit snö på Dundret! Är man bara förberedd med rätt kläder så är det helt ok med de temperaturer vi hade, från ca 8gr ner till -1grad. Ändå har det varit mycket sol och sjöarna har legat spegelblanka.
                                                    En istapp, låg på marken en morgon!





 

Det blev en handfull, med lingon.
 Vi har sovit på platser där vi varit ensamma, även tillsammans med flera husbilar.
Det här var nog den vackraste platsen att vakna upp på
Det är Ankarsudd Fiskecamp, utanför Storuman
N65 22 37  E16 30 28
 
Bortsett från det fantastiska Stekenjokk, med sin speciella karja natur.
Två gånger har vi stått på öppna obemannade campingar. Gällivare Camping, dit kom vi när den var obemannad, så vi fick aldrig koden till servicehuset, det kostade ändå 220:-
En P11 flaska har vi gjort av med, den bytte vi i Orsa, på våran 3600 km långa resa.

Norrland har väckt ett intresse hos oss, skulle vilja åka upp när det är ljust dygnet runt. Men, då kommer det in ett annat problem: Myggen!!! Har sett att det fanns nät, som var som stora "tält" med hatt och allt, men ett sådant kan man väl knappast gå runt i eller? Det är klart, är man Turist så är man ha ha ha Om det kommer att bli så att jag köper ett sådant tält/nät, så ska jag lägga ut en bild direkt ha ha ha

Ha det bra

Kram Yvonné





12 kommentarer:

  1. Inte utan att man längtar lite "uppåt" när man ser dina bilder. Ni har haft en givande resa förstår jag. Borta bra men husbil bäst :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Borta bra men husbil bäst, visst är det så Maggan
      Kram

      Radera
  2. Ett fint minne för er att ha i bakhuvudet. Här är det jättehärligt med ljust dygnet runt. Det är ganska fantastiskt det:-)Hos oss har vi inte haft ett enda mygg. Ändå kommer dom när det bara regnar...dom kanske drunknade istället..ha ha. Hoppas ni kommer norrut fler ggr. Kram till er båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fler norrlandsresor, det hoppas vi verkligen kunna göra, vi har ju dessutom fått vänner där uppe i Pite!!
      Kramizar

      Radera
  3. Fina bilder!
    Fint reprtage!

    Vi har också myggskräck, hatar Myggor

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket Lennart.
      Ja vad ska man göra med dessa Myggor? Visserligen är man omsvärmad, men inte på det viset man vill vara!
      Kram

      Radera
  4. En fin sammanfattning på en fin resa!!Kramar

    SvaraRadera
  5. Visst längtar man upp till Norrland när man ser era fina bilder. Jag det manliga M:et längtar dit upp medan det kvinnliga M:et tvekar och är rädd för myggen. 3M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åker ni som vi gjort, så är det inga mygg, om man jämnför med sommaren.Får det är mycket tveksamt om jag vill resa uppåt då.
      Kram

      Radera
  6. Vilket härligt inlägg.. Toppen trevligt att läsa om er resa och din summering. Kram från Filippinerna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina, du har ju inspirerat oss.
      Kram Yvonné

      Radera